Ministerul Muncii a anunțat miercuri că au început să se aplice măsurile care oferă un ajutor social de 2.000 de lei mamelor din grupuri defavorizate care au născut după 12 aprilie 2024/ Acest ajutor se acordă o singură dată pentru fiecare copil!

Ministerul Muncii a anunțat miercuri, printr-un comunicat de presă, că procedura pentru distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru mamele din categorii defavorizate, precum și mecanismul de implementare, au devenit aplicabile în urma publicării în Monitorul Oficial nr. 763 din 5 august 2024.

Astfel, femeile din grupuri vulnerabile care au născut după 12 aprilie 2024 vor putea beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei, destinate achiziționării de produse pentru îngrijirea nou-născutului.

Programul se desfășoară pe o perioadă de patru ani, iar tichetul social se acordă o singură dată pentru fiecare nou-născut.

Beneficiază de acest sprijin:

– Mamele care primesc venit minim de incluziune
– Mamele cu dizabilități
– Mamele aflate în situații dificile (cum ar fi calamități, violență domestică etc.)
– Mamele fără acte de identitate
– Mamele minore
– Mamele străine sau apatrizii din zone afectate de conflicte

”Programul este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, cu un buget total de 119.239.200 lei (aproximativ 24 milioane euro). Scopul sprijinului este de a permite părinților achiziționarea de produse esențiale pentru îngrijirea nou-născutului, cum ar fi scutece, produse de toaletă, articole de vestimentație și articole sanitare și medicale pentru mamă și copil.

Listele cu beneficiarii sunt centralizate de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile județene, și sunt transmise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru efectuarea plăților.”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Tichetele sunt distribuite de autoritățile locale, care acordă un termen de 90 de zile pentru ridicarea acestora.

”Dacă, în primele trei luni după nașterea copilului, mama nu poate îngriji temporar sau permanent copilul, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat unui reprezentant legal desemnat, care poate fi tatăl copilului sau altă persoană autorizată conform legii să fie reprezentantul legal al copilului.”, au adăugat reprezentanții ministerului.