Garda Națională de Mediu informează că, în ultimii ani, tot mai mulți cetățeni semnalează prezența unui disconfort olfactiv în atmosferă, pe care îl asociază cu poluarea aerului
Poluarea reprezintă introducerea directă sau indirectă a unor poluanți care pot afecta sănătatea umană, calitatea mediului sau bunurile materiale. Aceasta poate lua diverse forme, precum poluarea aerului, a apei sau a solului, și poate fi cauzată de activități industriale, deșeuri reziduale sau substanțe chimice.
Este important de menționat că, uneori, chiar și în lipsa depășirii limitelor legale ale poluanților, expunerea la mirosuri neplăcute poate avea efecte negative asupra sănătății, manifestate prin:
- Disconfort general, dureri de cap și greață.
- Iritații ale ochilor, nasului și gâtului.
Garda Națională de Mediu informează că, începând cu luna noiembrie 2024, a fost stabilită o procedură conform căreia, în toate situațiile în care comisarii constată prezența mirosurilor neplăcute, aceștia anunță de urgență Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și furnizează informații relevante privind sursa mirosurilor. Această măsură permite Direcțiilor de Sănătate Publică să intervină rapid pentru a preveni posibilele efecte negative asupra sănătății populației.
În perioada noiembrie – decembrie 2024, Garda de Mediu a transmis 712 sesizări către DSP-urile din țară, semnalând amplasamente unde mirosurile pestilențiale au fost identificate în teren.
Frecvența controalelor este determinată de riscurile asociate instalațiilor și de performanțele acestora, fiind aplicate criteriile de inspecție utilizate la nivel european, conform recomandărilor Parlamentului și Consiliului European.
Prin acest sistem de inspecții, sunt identificate și monitorizate sursele fixe de emisii industriale la nivel național. De asemenea, Garda Națională de Mediu participă la acțiuni de verificare și aplicare a măsurilor legale în cazul apariției unor fenomene de poluare.
În acest sens, pe parcursul anului 2024, au fost efectuate 1541 de controale pentru verificarea operatorilor și amplasamentelor cu impact asupra calității aerului, fiind aplicate sancțiuni în valoare totală de 10.941.500 lei.