Tribunalul București a dat câștig de cauză Greenpeace România în primul proces legat de proiectul Neptun Deep, obligând Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să dezvăluie studiile de ecotoxicitate utilizate pentru întocmirea Raportului Integrat de Mediu al proiectului
Organizația de mediu a atras atenția asupra refuzului sistematic al celor două instituții de a furniza documentația tehnică și testele de ecotoxicitate folosite pentru emiterea avizului de gospodărire a apelor. Prin această atitudine, Administrația Bazinală și Institutul Grigore Antipa au încălcat dreptul cetățenilor la acces liber la informații de interes public, în special cele privind impactul asupra mediului.

„Instanțele au transmis un mesaj foarte clar – Administrația Bazinală și Institutul Grigore Antipa trebuie să acționeze în interesul cetățenilor români și a mediului înconjurător. Ele nu pot ascunde informații de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor. Este dreptul nostru să știm ce substanțe chimice OMV Petrom și Romgaz intenționează să deverseze în Marea Neagră și cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare” a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.
Potrivit Raportului Integrat de Mediu, etapele de construcție, exploatare și dezafectare a facilităților offshore din cadrul proiectului Neptun Deep vor genera diverse efecte asupra apei marine, având un impact direct asupra ecosistemului Mării Negre. Doar pe durata exploatării, estimată la aproximativ 20 de ani, în mare vor fi deversate peste 5 milioane de metri cubi de apă uzată.