Pe parcursul acestei saptamani are loc întâlnirea româno-ungară a împuterniciților Guvernamentali având ca scop verificarea în teren a lucrărilor hidrotehnice situate în zonele de frontieră, pe teritoriul României, respectiv al Ungariei
Conform Ministerului Mediului, vizita pe teren, în România, a început cu prezentarea celor patru echipamente de îndepărtare a deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă. Aceste echipamente sunt finalizate și situate astfel: trei în bazinul hidrografic Crișuri și unul în bazinul hidrografic Someș-Tisa.
Amplasamentele sistemelor de colectare sunt:
– Acumularea Suplacu de Barcău, în localitatea Suplacu de Barcău, județul Bihor
– Râul Crișul Negru, în dreptul localității Tinca, județul Bihor
– Râul Ier, în dreptul localităților Ianca și Diosig, județul Bihor
– Râul Someș, în dreptul localității Odoreu, județul Satu Mare
În cursul zilei de ieri, delegația româno-ungară a vizitat barajul Suplacu de Barcău, iar astăzi s-au deplasat la barajul Runcu din județul Maramureș, unde au primit informații detaliate despre principalele caracteristici tehnice și funcționale ale celor două investiții, furnizate de colegii lor din bazinul hidrografic Crișuri și Someș-Tisa.
În continuare, delegația va călători și în Ungaria, unde vor vizita: Centrul de Instruire Gábor Karcagi, Uzina de Pompe Szolnok-Milleri și lucrările hidrotehnice din cadrul sistemului de la Kisköre.
Întâlnirile au loc în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor de frontieră semnat la #Budapesta în data de 15 septembrie 2003, intrat în vigoare în 17 mai 2004 cu Programul de lucru pentru perioada 2024-2025 și în baza hotărârilor cuprinse în Protocolul XXXV a Comisiei hidrotehnice româno-ungare, semnat la #Vásárosnamény, în data de 30 mai 2024.- precizeaza Ministerul Mediului.
Foto: Facebook