În contextul unor propuneri legislative recente, Irak se confruntă cu o posibilă schimbare semnificativă a reglementărilor referitoare la căsătoriile minore care ar afecta protecția acestora
În timp ce legea existentă este considerată una dintre cele mai progresiste din Orientul Mijlociu, noile amendamente propuse ar transfera puterea decizională de la instanțe și familii către autoritățile religioase, ceea ce ar putea deschide calea pentru legalizarea căsătoriilor între copii.
La doar 11 ani, Batta a fost vândută într-o căsătorie cu un bărbat cu 36 de ani mai în vârstă. În cei nouă ani de atunci, spune că a fost violată, bătută, divorțată și trimisă înapoi la familia sa, care a ascuns-o de rușine și a forțat-o să muncească.
Astăzi, este lucrătoare sexuală în Erbil și se teme că alte fete vor trece prin suferințe similare dacă se aprobă modificările propuse la Legea privind Starea Civilă a Irakului, care ar permite căsătoria fetelor de la 9 ani. „Nu e căsătorie, e vânzare.” a spus ea, conform NBC.
Trei parlamentari care susțin modificările au refuzat să comenteze. Unii susținători consideră că aceste schimbări ar putea reduce rata divorțurilor și întări valorile familiei. Deputata Dunya Al-Shammari a declarat pentru Al-Forat News că propunerile ar proteja „femeile și familiile de dezintegrare” și că legea islamică este „cel mai bun garant pentru drepturi.” De asemenea, a afirmat că amendamentele ar aduce „justiție între bărbați și femei” în privința custodiei copiilor.
Alții, precum parlamentara Alya Nassif, cer respingerea propunerilor, la fel cum s-a întâmplat în 2014 și 2017.
„Instanțele civile care solicită căsătoria și divorțul pot deveni învechite și nu vor mai apăra drepturile femeilor la pensie alimentară, custodia copiilor sau alte drepturi”, a declarat Yanar Mohammed, președintele Organizației pentru Libertatea Femeii din Irak, potrivit Orientului Mijlociu, potrivit revistei Time.