Foto: CNN/Anwar Amro/AFP/Getty images

Ministerul Sănătății din Liban a raportat că explozia walkie-talkie-urilor a provocat moartea a 14 persoane și a rănit cel puțin 450 de persoane.

Aceste explozii au avut loc la o zi după ce deflagrarea unor pagere a ucis 12 persoane, inclusiv doi copii, și a dus aproape 3.000 de persoane la spital.

Conform mai multor surse, Mossad, agenția de spionaj israeliană, ar fi vizat luptătorii Hezbollah în explozia de marți, dar Israelul a refuzat să facă declarații pe acest subiect.

Un producător de electronice din Taiwan a afirmat că o mică firmă europeană a fabricat pagerele implicate în atacul mortal asupra membrilor Hezbollah din Liban de marți.

În același timp, un nou val de explozii de walkie-talkie a avut loc miercuri, afectând diverse zone ale țării și stârnind întrebări despre modul în care aceste dispozitive au ajuns acolo.

Volker Türk, liderul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, a condamnat marți exploziile de pagere din Liban, care au provocat moartea a cel puțin 12 persoane și rănirea a aproximativ 2.800 de persoane.

CNN a dezvăluit că atacul de marți a fost realizat de armata israeliană și serviciile de informații, dar oficialii israelieni nu au făcut declarații publice referitoare la acest incident sau la exploziile de walkie-talkie de miercuri.

În plus, Türk nu a comentat explozia walkie-talkie-urilor de miercuri, concentrarea sa fiind exclusiv pe incidentul cu pasagere de marți.

„Țintirea simultană a mii de indivizi, fie că sunt civili sau membri ai unor grupuri armate, fără cunoștințe despre cine era în posesia dispozitivelor vizate, locația acestora și împrejurimile lor în momentul atacului, încalcă dreptul internațional al drepturilor omului și, pentru măsura aplicabilă, dreptul internațional umanitar”, a spus Turk într-o declarație miercuri.