Foto: Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Pe parcursul zilei, zeci de pompieri, militari, jandarmi, silvicultori din cadrul Direcției Silvice Mehedinți și rangeri ai Parcului Natural Porțile de Fier continuă încercarea de a opri incendiul izbucnit joia trecută într-o pădure de pin din zona de protecție integrală a Parcului Natural Porțile de Fier

Incendiul a izbucnit joi, 4 iulie, afectând inițial două hectare de pădure de pin, în UP II Șvinița, cu arbori în vârstă de aproximativ 120 de ani, extinzându-se ulterior.

Accesul în zona afectată este dificil din cauza terenului accidentat, cu pante cuprinse între 25 și 40 de grade, ceea ce face imposibilă intervenția autospecialelor pompierilor militari. Apa este transportată de la mașinile pompierilor cu ajutorul ATV-urilor furnizate de colegii noștri de la parcul natural și ocolul silvic.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva anunță că Ministerul Apărării Naționale acționează cu două aeronave C-27J Spartan special echipate pentru stingerea incendiilor. De asemenea, pompierii militari, jandarmii, silvicultorii mehedințeni și rangerii Parcului Natural Porțile de Fier au reușit să localizeze incendiul, care a cuprins o suprafață de 80 de hectare de pădure de pin și alte 40 de hectare de pășuni și pășuni împădurite ale localității Șvinița, au realizat benzi izolatoare, însă, pe fondul secetei și a vântului, în multe locuri flăcările revin.

Facem apel către cetățeni să fie responsabili, să  NU incendieze miriștile, să  NU lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele cu risc de producere a incendiilor și în apropierea pădurilor. De asemenea, facem un apel către turiști să NU aprindă focul în pădure sau în apropierea lor și  să se asigure că sting focul, după ce îl folosesc în locurile special amenajate.- este mesajul transmis de autorități.