Un bărbat din Bistrița-Năsăud a fost salvat de fiul său adolescent, după ce aproape s-a înecat cu mâncare, cu ajutorul dispecerului 112, care l-a ghidat pas cu pas în intervenție/ Reacția rapidă și calmul băiatului i-au impresionat pe salvatori!
„O lecție de curaj și solidaritate”, au scris reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud pe rețelele sociale. Incidentul a avut loc luni seara, într-o locuință din Blăjenii de Jos, județul Bistrița-Năsăud. Totul a început cu un apel disperat la 112, făcut de soția unui bărbat de 56 de ani, care se înecase cu un bol alimentar și nu mai respira.
La capătul celălalt al firului, plutonierul Rus Victor a acționat cu calm și profesionalism, înțelegând gravitatea situației și ghidând pas cu pas femeia, care era copleșită de emoții. Ea a transmis indicațiile fiului lor adolescent, singurul care putea interveni imediat. Tânărul a urmat cu atenție sfaturile primite, aplicând manevra Heimlich, iar când tatăl său a intrat în stop cardio-respirator, a continuat cu manevrele de resuscitare fără ezitare.
La sosirea echipajului medical, bărbatul era în stop cardio-respirator. Paramedicii au continuat resuscitarea și au reușit să-l stabileze, transportându-l la UPU SMURD Bistrița cu semne vitale. Salvatorii subliniază că intervenția rapidă a fiului și sprijinul continuu al dispecerului 112 au fost esențiale pentru creșterea șanselor de supraviețuire ale bărbatului.
„Această poveste este o dovadă că, în momente critice, calmul, cunoașterea și solidaritatea pot face diferența. Un tânăr a luptat din răsputeri pentru a-și salva tatăl, un dispecer dedicat a oferit sprijinul vital de care aveau nevoie, iar echipajul medical nu a renunțat nicio secundă. Cunoașterea manevrelor de prim ajutor nu este doar o abilitate – poate deveni o veritabilă ancoră în momentele neașteptate. Curajul adolescentului și profesionalismul plutonierului Rus Victor au făcut diferența și au redat speranța”, se mai arată în mesajul ISU Bistrița-Năsăud.
Pompierii reamintesc că informații despre cum să acționați în cazul unor situații de urgență, inclusiv în cazuri de înec cu mâncare, sunt disponibile pe site-ul www.fiipregatit.ro.