O companie din județul Timiș a colectat și comercializat aproximativ 420.000 kg de aliaje de staniu și cositor fără a putea justifica proveniența acestora și fără a înregistra corect impozitele și taxele datorate statului!
Inspectorii ANAF au descoperit un prejudiciu de 21 de milioane de lei.
„Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au finalizat verificările la această firmă, specializată în colectarea și comercializarea metalelor neferoase. În urma controlului, s-a constatat că societatea nu a prezentat documente de proveniență pentru mărfurile comercializate și nu le-a înregistrat în evidențele contabile.
De asemenea, există suspiciuni că metalele au fost vândute în țară, iar plățile s-au făcut în numerar, fără declararea și achitarea obligațiilor fiscale. În consecință, prejudiciul calculat se ridică la 21 de milioane de lei”, precizează ANAF într-un comunicat.
Instituțiile de urmărire penală au fost sesizate pentru continuarea cercetărilor, în conformitate cu Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
ANAF atrage atenția că sectorul colectării și comercializării deșeurilor metalice prezintă un risc fiscal ridicat, având în vedere diferențele mari între sumele tranzacționate și impozitele declarate, dar și practica frecventă de achiziție a acestor materiale de la persoane fizice, ceea ce ridică suspiciuni de evaziune fiscală.