Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat startul campaniei naționale „Luna Plantării Arborilor 2025”, printr-o acțiune de împădurire desfășurată în județul Dolj. Proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizează refacerea ecosistemului într-o zonă afectată puternic de deșertificare, cunoscută sub numele de „Sahara Olteniei”
”Am revenit astăzi la Celaru, în județul Dolj, unde urmează să plantăm peste 300 de hectare de pădure – asta înseamnă peste 1,5 milioane de puieți de salcâm de dud și de ulm. Bineînțeles că finanțăm această pădure din PNRR și mă bucur că am reușit să adunăm astăzi peste 600 de proprietari care au fost de acord să își pună la dispoziție terenurile și, astfel, să oprim deșertificarea acestei zone deoarece nu există altă modalitate de a opri acest lucru decât înființând noi păduri”, a declarat Mircea Fechet.

Suprafața totală vizată de această inițiativă este de 307,9 hectare, structurate în 97 de trupuri de împădurire. Speciile alese, precum ulmul de Turkestan și salcâmul, sunt adaptate la condițiile climatice extreme din zonă.
Acțiunea face parte din proiectul „Împădurire terenuri agricole – Celaru 1”, finanțat prin schema de ajutor de stat destinată investițiilor în noi suprafețe împădurite din PNRR. Contractul de finanțare a fost semnat chiar la fața locului de către ministrul Mircea Fechet.
”Mă bucur că aducem aceste finanţări acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, în zonele unde nu avem pădure, cum este şi cea unde ne aflăm astăzi. Prin PNRR avem aici, în Sahara Olteniei, cea mai mare dinamică a împăduririi, cu specii rezistente la schimbările climatice. În această zonă, solurile sunt extrem de nisipoase, vara acest nisip poate să atingă şi 80 grade Celsius la sol, dar prin aceste plantări putem înlocui nisipul cu pădure Acest fenomen extrem de agresiv al deşertificării înghite anual sute de hectare de teren arabil, sol fertil, lucru care mă îngrijorează foarte tare”, a mai precizat demnitarul.