Oamenii de stiinta ce au contribuit la aflarea acestui hormon sunt de la UC San Francisco şi UC Davis iar rezultatele lor au ofst publicate de curand in revista Nature
Hormonul cunoscut sub denumirea de hormonul creierului matern (CCN3) contribuie la creșterea densității și rezistenței osoase.
Descoperirile lor clarifică o enigmă veche legată de modul în care oasele femeilor rămân destul de puternice în timpul alăptării, chiar și atunci când calciul este extras din oase pentru a sprijini producția de lapte matern.
„Unul dintre lucrurile remarcabile este faptul că, dacă nu am fi studiat şoareci de sex feminin, care, din păcate, este norma în cercetarea biomedicală, atunci am fi putut pierde complet această descoperire. Cercetarea subliniază cât de important este să ne uităm atât la animalele de sex masculin, cât şi la cele de sex feminin de-a lungul întregii vieţi pentru a obţine o înţelegere completă a biologiei. ”, a declarat Holly Ingraham, autorul principal al studiului şi profesor de farmacologie moleculară celulară la UCSF.
Peste 200 de milioane de persoane la nivel mondial suferă de osteoporoză, o afecțiune severă care slăbește oasele și poate duce la fracturi frecvente. Femeile sunt deosebit de expuse riscului de osteoporoză după menopauză din cauza scăderii nivelului de estrogen, hormon sexual care promovează în mod normal formarea oaselor. Nivelurile de estrogen sunt, de asemenea, reduse în timpul alăptării, dar osteoporoza și fracturile osoase sunt mult mai rare în această perioadă, sugerând că altceva decât estrogenul sprijină creșterea oaselor.
Laboratorul lui Ingraham a descoperit anterior că la șoarecii femele, dar nu la cei masculi, blocarea unui anumit receptor de estrogen găsit în anumiți neuroni dintr-o mică regiune a creierului a dus la o creștere semnificativă a masei osoase.
În noul lor studiu, Ingraham și colaboratorii săi au realizat o căutare detaliată a acestui hormon care promovează formarea oaselor și, în cele din urmă, au identificat CCN3 ca fiind factorul responsabil la femelele mutante.
Fără producția de CCN3 în acești neuroni specifici, șoarecele femele care alăptau au pierdut rapid masă osoasă, iar puii lor au început să piardă în greutate, confirmând importanța hormonului în menținerea sănătății oaselor în timpul alăptării. Pe baza acestei descoperiri, ei se referă acum la CCN3 ca hormonul creierului matern (MBH).