Foto: georgeinstitute.org.au

Conform studiilor persoanele ce au suferit de covid sunt mai predispuse la a dezvolta sindromul de tahicardie ortostatică posturală, numarul acestora dublandu-se

La sfârșitul anului 2021, după 18 luni de simptome persistente post-COVID, Oonagh Cousins, membră a echipei de canotaj a Marii Britanii, era pregătită să revină la antrenamente. Ea a contractat COVID-19 la începutul anului 2020 și, deși inițial a avut o formă ușoară a bolii, Cousins a petrecut următorul an și jumătate confruntându-se cu o oboseală extremă, mult mai severă decât simpla senzație de epuizare.

După această perioadă lungă de recuperare, singurul simptom rămas pentru Cousins a fost o formă foarte ușoară de sindrom de tahicardie ortostatică posturală (POTS), un tip de disautonomie caracterizat printr-o creștere anormală a ritmului cardiac după schimbarea poziției, cum ar fi trecerea la poziția verticală.

Exercitii fizice

Conform unei estimări recente a CDC, 6% dintre adulții americani au simptome persistente de COVID.

Cu 79% dintre acești pacienți întrunind criteriile pentru POTS, atât pacienții cât și medicii consideră necesară reevaluarea rolului exercițiilor fizice în gestionarea afecțiunii.

Deși exercițiile sunt adesea recomandate pentru POTS, un sondaj a arătat că 89,5% dintre pacienții cu COVID lung au raportat recăderi după efort, iar unii au întâmpinat dificultăți cu regimurile de exerciții.

O serie de studii au arătat că exercițiile fizice pot ameliora simptomele POTS prin îmbunătățirea eficienței cardiace și stimularea producției de sânge. În protocoalele de exerciții pentru POTS, pacienții încep cu activități cardiovasculare în poziție culcat, precum canotajul, înotul sau utilizarea unei biciclete înclinate, pentru a evita declanșarea simptomelor asociate cu poziția verticală.