Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 1%, atingând un minim al ultimei săptămâni, pe fondul preocupărilor legate de cererea globală, generate de date economice negative din Germania și China/ Totodată, investitorii s-au menținut precauți înainte de decizia Rezervei Federale a SUA privind ratele dobânzilor, relatează Reuters!

Contractele futures pentru țițeiul Brent au înregistrat o scădere de 1,15%, ajungând la 73,06 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,17%, până la 69,88 dolari pe baril. Ambele benchmark-uri au atins astfel cele mai scăzute niveluri din 10 decembrie.

„Un nou val de date economice dezamăgitoare din China, observat la începutul săptămânii, are o influență semnificativă și ar putea continua să afecteze prețul petrolului în zilele următoare”, au explicat analiștii de la Ritterbusch and Associates, într-o notă.

În China, a doua economie ca mărime din lume, creșterea producției industriale a înregistrat o ușoară accelerare în noiembrie, însă vânzările cu amănuntul au rămas sub așteptări. Acest lucru a întărit solicitările pentru măsuri suplimentare de stimulare economică orientate către consumatori, în contextul în care Beijingul se pregătește pentru noi tarife comerciale din partea SUA, odată ce președintele ales Donald Trump își va începe al doilea mandat.

În Germania, încrederea mediului de afaceri s-a deteriorat mai mult decât era anticipat în decembrie, conform unui sondaj realizat de Institutul Ifo. Aceasta a fost afectată de perspectivele pesimiste ale companiilor privind lunile următoare, alimentate de incertitudini geopolitice și de criza industrială din cea mai mare economie a Europei.

„Singurul aspect pozitiv al recentului indice Ifo al Germaniei este că marchează ultimul indicator macroeconomic major lansat în acest an. Este timpul să încheiem un an caracterizat de stagnare economică pentru al doilea an consecutiv”, au menționat analiștii ING într-o notă.

Între timp, principalele partide politice germane și-au prezentat planuri diferite pentru revitalizarea economiei, în contextul campaniei pentru alegerile anticipate programate pe 23 februarie, după prăbușirea coaliției tripartite conduse de cancelarul social-democrat Olaf Scholz.

În SUA, cea mai mare economie mondială, vânzările cu amănuntul au depășit așteptările în noiembrie, datorită creșterii achizițiilor de autovehicule și vânzărilor online.

Cu toate acestea, raportul Departamentului de Comerț al SUA nu a influențat anticipațiile că Rezerva Federală va reduce miercuri ratele dobânzilor pentru a treia oară de la începutul ciclului său de relaxare monetară.