Majoritatea județelor vor fi sub avertizare de cod galben, iar 8 județe, împreună cu Capitala, vor fi sub alertă de cod portocaliu
Un nou val de caniculă afectează mai multe țări din Europa, aducând temperaturi ce vor depăși 40 de grade Celsius la umbră. În România, începând de la mijlocul acestei săptămâni, vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor, cu perioade caniculare în Câmpia Română și Câmpia de Vest pe parcursul după-amiezei.
Joi, 1 august, este valabil un cod galben de caniculă în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și sudul Moldovei. Se așteaptă caniculă și disconfort termic, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) ajungând local la pragul critic de 80 de unități.
Conform ANM, pe parcursul întregii luni august se vor resimți temperaturi de 44-45 de grade Celsius, iar posibilitatea emiterii codurilor roșii de caniculă nu este exclusă în perioada următoare.
”Cea mai caldă săptămână pare a fi 5 – 12 august. De asemenea, săptămânile 12 – 19 august şi 19 – 26 august, practic cele trei săptămâni indică o probabilitate de a avea abateri termice pozitive mai mari de două grade Celsius.
Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, în medie, vor fi cantităţi deficitare la începutul lunii august, după care ne apropiem de normalul pluviometric al fiecărei săptămâni.
Cu siguranţă însă nu putem estima dacă luna august va putea fi mai caldă decât luna iulie. Putem face aprecieri doar din perspectiva a ceea ce înseamnă tendinţa regimului de temperaturi şi a cantităţilor săptămânale pe întreaga lună de precipitaţii”, a precizat Elena Mateescu.
Iulie, cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice. Șefa ANM a declarat că luna iunie din acest an a fost cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, cu o abatere termică pozitivă de 3,7 grade Celsius. De asemenea, există mari șanse ca luna iulie să devină cea mai călduroasă lună iulie din istorie.
„În iunie am avut o abatere pozitivă de 3,7 grade Celsius faţă de normalul termic al unei luni iunie în ţara noastră şi o lună deficitară din punctul de vedere al cantităţii medii lunare de precipitaţii, doar 66,6 litri/mp˛ faţă de o normă de 84,5 litri/mp. Luna iulie înregistrează la acest moment o abatere termică de 4 grade Celsius şi are o şansă foarte mare să devină cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că cea mai caldă lună iulie a fost în 2012 cu 3,5 grade Celsius. La acest moment, 4 grade menţine luna iulie în topul lunilor celor mai calde şi, având în vedere şi ceea ce urmează până la sfârşitul lunii iulie, adică din nou temperaturi caniculare peste normalul datei din calendar, putem aprecia că există o şansă foarte mare, o probabilitate foarte mare ca şi luna iulie din acest an să devină cea mai caldă. Deci, iată două luni de vară în top cele mai călduroase luni de vară de când se fac măsurători meteorologice din ţară noastre, din 1961″, a explicat Mateescu.
2024 a fost unul dintre cei mai secetoși ani din istorie.
Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie, în special pentru culturile prășitoare, deoarece în prezent se înregistrează secetă pedologică extremă în mare parte din țară, a declarat pentru AGERPRES directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.