Foto: cydcor.com

A întreține relații sociale pozitive nu doar că îți aduce mai multă distracție în viață, dar contribuie și la o stare generală mai bună, atât mentală, cât și fizică

Gândirea pozitivă implică abordarea provocărilor vieții cu o atitudine optimistă. Nu înseamnă să privești lumea printr-o lentilă idealizată, ignorând sau minimizând aspectele negative ale vieții.

Mai degrabă, gândirea pozitivă nu presupune evitarea situațiilor dificile. În schimb, se referă la a valorifica la maximum potențialele obstacole, a căuta aspectele pozitive în ceilalți și a te percepe pe ține și abilitățile tale într-o lumină favorabilă sau a ajută alte persoane  vadă lucrurile într-un mod mai bun, fiind alături de ei în situațiile grele.

Interacțiunile pozitive servesc ca un control împotriva obiceiurilor proaste de sănătate. Dacă stai cu oameni sănătoși și activi, vei fi mai activ și vei face alegeri mai bune pentru sănătate.

De asemenea, oamenii optimiști sunt mai fericiți deoarece își imaginează evenimentele pozitive într-un mod mai clar și se așteaptă ca acestea să se întâmple mai curând, ceea ce creează o senzație plăcută de anticipare, care devine mai intensă pe măsură ce evenimentul așteptat este mai atrăgător, conform successconsciousness.com.

Gândirea pozitivă joacă un rol important în terapie, în special în cadrul abordărilor terapeutice precum terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Aceste metode terapeutice sunt concepute pentru a ajuta pacienții să identifice și să schimbe modelele de gândire negative, înlocuindu-le cu perspective mai realiste și optimiste.

În terapia cognitiv-comportamentală, de exemplu, pacienții sunt învățați să recunoască gândurile negative automată și să le contesteze, analizându-le critic și reformulându-le într-un mod mai constructiv.

Gândirea pozitivă este asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate, printre care:

– Îmbunătățirea sănătății psihologice
– O rezistență mai mare la răceala comună
– O stare fizică generală mai bună
– O durată de viață mai lungă
– Rate mai scăzute de depresie
– Riscuri reduse de deces din cauza bolilor cardiovasculare

– O mai bună capacitate de a gestiona stresul și de a face față situațiilor dificile