Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că, în ultimele zile, au circulat multe informaţii conform cărora un virus din China ar fi ajuns în România şi ar cauza infecţii grave!
El a subliniat că acest lucru nu este adevărat, deoarece este vorba despre o viroză comună, iar metapneumovirusul este un virus bine cunoscut de mult timp, care provoacă infecţii obişnuite. Ministrul a menţionat că nu există nicio situaţie deosebită în China, iar sistemul sanitar nu este suprasolicitat, spitalizările fiind chiar mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„În ultimele săptămâni, au apărut diverse alerte care au încercat să creeze panică, dar nu este cazul. Boala X, care a fost menţionată iniţial, se manifesta doar în Congo şi era legată de malarie, deci nu avea nicio legătură cu sănătatea publică din România sau Europa. Acum, se vehiculează foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care ar cauza infecţii grave. Nu este adevărat, vorbim doar despre o viroză comună”, a explicat ministrul Rafila.
El a adăugat că metapneumovirusul este un virus cunoscut de mulţi ani, care provoacă infecţii respiratorii obişnuite, afectând în general copiii. Aproximativ 10% din cazurile de viroze respiratorii la copii sunt cauzate de acest virus. De asemenea, ministrul a subliniat că, deşi boala poate avea complicaţii la persoanele cu deficienţe imune sau afecţiuni cronice, acestea sunt cazuri rare, iar diagnosticul este clinic.
Anul acesta, în România a fost identificat un singur caz de metapneumovirus la o persoană cu sindrom respirator sever.
Rafila a adăugat că nu există nimic ieşit din comun în China în acest moment, iar spitalizările sunt chiar mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Sistemul sanitar din China nu este copleşit, așa că nu înţeleg sursa acestei informaţii”, a declarat ministrul.
Referindu-se la transmiterea virusului, ministrul a precizat că metapneumovirusul este strâns legat de virusul sinciţial respirator.
„Majoritatea copiilor se pot îmbolnăvi cel puţin o dată de acest virus până la vârsta de 5 ani. Aproape 10% din toate infecţiile respiratorii sunt cauzate de metapneumovirus”, a spus el. Oricine poate contracta virusul, iar persoanele cu afecţiuni pulmonare cronice sau cu imunitate scăzută pot dezvolta complicaţii.
Virusul se transmite prin contact direct cu o persoană infectată sau prin atingerea unor suprafeţe contaminate. Incubaţia durează între 3 şi 6 zile. Simptomele sunt de obicei uşoare: tuse, congestie nazală, febră, dureri moderate în gât, greaţă, vărsături şi diaree, care dispar în urma tratamentului simptomatic.
În concluzie, ministrul a subliniat că nu există vaccin pentru prevenirea acestei infecţii, dar măsurile generale de prevenire a infecţiilor respiratorii sunt recomandate.