Foto: happay.com

Ministra Culturii anunță aprobarea de către Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a unui împrumut de 140 de milioane de euro pentru finanțarea proiectului „Temelii Culturale”

Acest program ambițios, cu un buget total de 280 de milioane de euro, are ca scop salvarea unor monumente istorice și dezvoltarea infrastructurii culturale din România. Împrumutul BDCE acoperă 50% din costuri, restul urmând să fie asigurat din bugetul de stat. Implementarea va fi gestionată între 2025 și 2033 de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, care are o experiență de peste 17 ani în administrarea investițiilor similare.

Proiectul include 14 obiective culturale de importanță națională și europeană, printre care:

  • Ateneul Român;
  • Operele Naționale Române din București și Iași;
  • Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia;
  • Vila Reginei Maria de la Mamaia;
  • Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

Ministrul Culturii a subliniat că această finanțare reprezintă o oportunitate istorică de a revitaliza infrastructura culturală a țării. Alocarea consistentă pentru patrimoniul construit este completată de măsuri legislative adoptate recent, menite să îmbunătățească fondurile disponibile prin Institutul Național al Patrimoniului.

 

Ministra Culturii, Raluca Turcan, a transmis următoarele:

Eforturile financiare care trebuie canalizate spre salvarea clădirilor de patrimoniu din București și din țară sunt uneori descurajante prin anvergura sumelor necesare la nivel central și local, dar trebuie să fie materializate rapid pentru a împiedica degradările progresive și, uneori, chiar pierderea definitivă a acestora. Anul 2024 a fost însă unul de succes pentru asigurarea finanțărilor pe termen mediu și lung, fiind poate pentru prima dată când Ministerul Culturii acoperă un necesar atât de mare. Folosesc acest prilej pentru a adresa mulțumiri E.S. domnului Carlo Monticelli, Guvernator, doamnei Wassila Dridi, manager de țară pentru România, precum și experților tehnici ai BDCE pentru promptitudinea și profesionalismul cu care au răspuns solicitării părții române. Mulțumirile mele se îndreaptă, de asemenea, către domnul Marcel Boloș, ministrul Finanțelor și conducerii și echipei de consilieri din cadrul Direcției Generale Relații Financiare Internaționale pentru sprijinul desăvârșit acordat Ministerului Culturii și pentru colaborarea excelentă de 18 ani care a condus la crearea unui buget total al proiectelor co-finanțate din credite externe de 900 milioane de euro.