Foto: BBC

Pe măsură ce apele uzate de la infrastructurile de canalizare și poluarea cauzată de agricultură se varsă necontrolat în râuri, cercetătorii și comunitățile locale sunt în căutarea unor soluții urgente pentru a purifica cursurile de apă din Regatul Unit.

Norfolk Broads din estul Angliei sunt renumite pentru râurile și lacurile, cursurile rare de cretă și fauna sălbatică. Dar, de câțiva ani, localnicii le fusese clar că unele dintre căile navigabile erau altceva decât curate. Cantitatea de ape uzate brute care s-au scurs în râurile și mările Angliei s-a dublat în 2023, cu 3,6 milioane de ore de scurgeri, comparativ cu 1,75 milioane de ore în anul precedent, potrivit Agenției de Mediu din Marea Britanie.

La doar câțiva kilometri în interiorul dunelor ondulate de nisip de pe coasta Norfolkului și de orașul pitoresc de pe litoral Cromer, vegetația și fauna sălbatică din râul superior Mun au avut de suferit. În lacul numit Micul Lat, alimentat de apele râului, peștii mureau. Deversarea apelor uzate brute în căile navigabile este o problemă răspândită în Marea Britanie. .

Doar 14% din râurile Angliei îndeplinesc standardele de „stare ecologică bună” conform Directivei-cadru privind apa pentru Anglia și Țara Galilor. Cel mai ambițios obiectiv conform directivei a fost ca toate râurile să îndeplinească acest standard până în 2015, spune Mark Lloyd, directorul executiv al The Rivers Trust, organizația-umbrelă pentru trusturile fluviale din Marea Britanie și Irlanda.

Agricultura și gestionarea terenurilor au cel mai semnificativ impact asupra poluării râurilor, dar apelul uzat constituie, de asemenea, o parte majoră a problemei, subliniază Lloyd. „Deversarea apelor uzate este o problemă mare. S-a acordat multă atenție revărsărilor de apă pluvială – când apele reziduale netratate sunt deversate în râuri, ceea ce este evident îngrijorător, însă nu este cel mai mare factor în termeni ecologici.”

Potrivit lui Tosney, monitorizarea din 2024 a evidențiat o reducere cu 70-90% a fosfatului și amoniacului în zona umedă. Echipa a măsurat concentrațiile la intrarea apei în zona umedă de la stația de canalizare și la ieșirea din zona umedă în pârâu. De asemenea, biodiversitatea a înregistrat o creștere semnificativă, cu 10 specii de păsări observate în 2014, înainte de instalarea zonelor umede, și 26 de specii în 2016 după implementare. Numărul speciilor de păsări aflate în pericol (conform categoriilor British Trust for Ornithology) a crescut, de asemenea, de la zero la patru în doi ani, conform unui studiu din 2020.