Sursa foto: Ministerul Educației - România

Pe 27 mai 2025, în Aula Academiei Române, a fost lansat oficial Raportul OECD „Education & Skills” dedicat României, marcând un moment de referință în procesul de aderare a țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD)

Evenimentul a beneficiat de participarea echipei OECD, condusă de Andreas Schleicher, directorul pentru Educație și Competențe în cadrul organizației, precum și a lui Luca Niculescu, coordonatorul național al procesului de aderare.

Acesta este primul raport public realizat de OECD pentru România în cadrul procesului de aderare, adăugându-se unei serii de mari proiecte naționale postdecembriste: aderarea la NATO, Uniunea Europeană, spațiul Schengen, implementarea PNRR și, în prezent, aderarea la OECD – un demers esențial pentru dezvoltarea durabilă a țării.

Raportul OECD privind educația românească oferă o analiză complexă a sistemului național de învățământ, axată pe trei dimensiuni-cheie: calitate, echitate și guvernanță. Documentul include o evaluare comparativă, bazată pe standardele internaționale OECD, precum și un set de recomandări strategice menite să susțină procesul de reformă.

Analiza acoperă toate nivelurile de educație: de la educația timpurie și învățământul obligatoriu, până la învățământul terțiar și învățarea pe tot parcursul vieții. Accentul este pus pe formularea unei viziuni strategice coerente, urmând ca aspectele operaționale să fie dezvoltate de factorii decidenți din sistem.

Atunci când am prezentat Raportul QX (https://edu.ro/raportQX), am spus că acesta va fi completat de Raportul OECD (https://edu.ro/press_rel_46_2025_prezentare_raport_QX), acolo unde este cazul, lăsând această posibilitate mai ales în zona educației timpurii. Într-adevăr, Raportul QX are o parte de evaluare care constă dintr-un „diagnostic” categorial, focalizat pe probleme relevante de arhitectură și/sau urgente în sistemul de educație și comparativ (prin diverse standarde internaționale), urmată de o parte de soluții pentru probleme în forma unor reforme formulate la nivel de viziune/strategii generale (care urmează să fie operaționalizate prin discuții cu specialiștii și actorii din sistem). Găsesc Raportul OECD ca unul riguros și foarte util, atât în sine, cât și ca input pentru Raportul QX – așa cum am remarcat în discuțiile cu domnul Andreas Schleicher, nu există între cele două rapoarte contradicții marcante, ci mai ales complementaritate și unele suprapuneri care întăresc acele concluzii -, împreună putând sta la baza unei reforme de fond în educația românească. Dacă facem bine ceea ce trebuie făcut, putem vedea primele rezultate pozitive în sistemul de educație românesc în 3-5 ani, în funcție de ciclul educațional!- a transmis Ministrul Daniel David.