Foto: Ministerul Culturii

România va găzdui pentru prima dată Summitul European al Patrimoniului Cultural! Evenimentul, organizat de Europa Nostra și cofinanțat de Uniunea Europeană, va avea loc la București sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Anul 2024 a marcat numeroase succese pentru patrimoniul cultural național, iar faptul că acest eveniment prestigios se desfășoară în capitala României provine din faptul ca pintre realizările Ministerului Culturii se remarcă acordarea Mărcii Patrimoniului European Ateneului Român de către Comisia Europeană, ca recunoaștere a importanței sale în istoria și cultura europeană.

În plus, “Ansamblul monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” și “Frontierele Imperiului Roman – Dacia” au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Foto: Ministerul Culturii

Cu două luni în urmă, Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO a fost extinsă cu patru noi poziții: Ctitorii domnești din Țara Românească și Moldova, Reședințele Regale din Sinaia, Fostele închisori comuniste din România (Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraș) și Peștera Movile. Ne aflăm pe un drum bun în demersurile de a adăuga noi elemente patrimoniului cultural românesc recunoscut la nivel internațional.

Pe agenda Summitului European al Patrimoniului Cultural se află și Forumul Hub-ului European pentru Patrimoniu „Promovarea unei tranziții digitale responsabile pentru și împreună cu patrimoniul cultural”.

Ministerul Culturii sprijină acest demers prin programul E-patrimoniu, care urmărește digitalizarea patrimoniului imobil al României.

Programul E-patrimoniu reprezintă o extindere a inițiativei de digitalizare începută în 2018 prin programul E-cultura, care a făcut posibilă transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile, inclusiv cărți, documente istorice, tablouri și obiecte etnografice. Ceea ce s-a realizat pentru patrimoniul mobil va fi acum extins la monumentele istorice imobile.