Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat finalizarea modernizării primului teleport din România, situat la Cheia, un centru cu o tradiție de aproape 50 de ani
Acesta este considerat cel mai avansat centru de comunicații satelitare din regiune, având un rol esențial în transmiterea programelor TV către sateliți, care sunt ulterior recepționate de utilizatori prin antenele parabolice. De asemenea, centrul se ocupă cu detecția obiectelor naturale și artificiale, jucând un rol important în monitorizarea spațiului.
Ministrul Bogdan Ivan a subliniat importanța fondurilor investite în modernizarea acestui centru, care permit acum detectarea și monitorizarea obiectelor artificiale. Sistemul poate identifica obiecte de dimensiuni mici, cum ar fi cele cu o suprafață de 20 cm pătrați (echivalente cu un ou), la distanțe de până la 2000 km în orbită. De asemenea, poate detecta obiecte de dimensiuni mai mari, cum ar fi cele de 1 m pătrat (de dimensiunea unei mese de cafea), până la o distanță de 36.000 km.
Pe lângă monitorizarea obiectelor artificiale, centrul de la Cheia este capabil și să detecteze și urmărească corpurile cerești fixe. Fondurile necesare operării centrului vor continua să fie asigurate de MCID, prin Agenția Spațială Română (ROSA), contribuind astfel la dezvoltarea și funcționarea acestui important punct de monitorizare spațială din România.