Salvamontiștii avertizează asupra riscului de avalanșe în zona montană, cu un pericol semnificativ în Masivul Bucegi. Acest risc este determinat de un strat nou de zăpadă ușoară, fără consistență, de aproximativ 20 de centimetri, care a fost depus în Carpații Meridionali și Orientali!

Stratul de zăpadă proaspăt va continua să se acumuleze, crescând riscul ca acesta să se fisureze și să alunece peste stratul mai compactat de dedesubt, provocând avalanșe de dimensiuni medii și, izolat, mari.

Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, în zonele montane de peste 1.800 de metri, zăpada nou-căzută are între 15 și 20 de centimetri, fiind prăfuită și instabilă. În anumite văi și zone adăpostite, există depozite semnificative de zăpadă, de până la 50-60 de centimetri, iar stratul de zăpadă pulverulentă se află deasupra unui strat mai subțire de 5-10 centimetri de zăpadă veche, care nu aderă bine.

La altitudini mari, în apropierea crestelor, au apărut plăci de vânt fragile, cu rezistență scăzută.

Salvatorii montani avertizează că, din cauza temperaturilor scăzute, metamorfoza zăpezii va fi încetinită, dar stratul de zăpadă va continua să se adâncească. Astfel, chiar și o mică încărcare suplimentară ar putea provoca fisuri, ducând la declanșarea avalanșelor de dimensiuni medii sau mari.

În întreaga zonă montană, riscul de avalanșă este evaluat la nivelul 2, dar în Masivul Bucegi acesta crește la nivelul 3, conform Buletinului nivometeorologic din 17 februarie.

Salvamontiștii recomandă evitarea traseelor montane de altitudine până când stratul de zăpadă nu se stabilizează, având în vedere că se preconizează ninsori suplimentare în următoarele zile.