Un raport al Apelor Române obținut de Europa Liberă indică faptul că alte 37 de râuri sunt în pericol de a se usca si ca alte patru râuri importante din România au secat într-o perioadă de aproximativ 24 de ore
Este posibil ca și alte cursuri de apă, care nu sunt monitorizate, să fi secat deja. O posibilă cauză este vara anului 2024, care ar putea fi declarată cea mai caldă din istorie.
În sudul României, râurile Glavacioc (la stația hidrometrică Crovu) și Sabar (la stația hidrometrică Poenari), din bazinul hidrografic Argeș-Vedea, au secat complet, conform anunțului făcut luni seară (26 august) de Administrația Națională Apele Române.
Marți dimineață, aceeași instituție a raportat că alte două râuri din nord-estul țării, din bazinul hidrografic Prut-Bârlad, au secat: Bahlui, în apropiere de orașul Podu Iloaiei, și Miletin, la Șipote (ambele din județul Iași).
„Noi monitorizăm anumite secțiuni, dar râurile, practic, sunt afectate pe toată lungimea lor”, explică Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române.
Cele patru râuri fac parte din cele 120 de secțiuni pe care Apele Române le monitorizează, ceea ce le face esențiale pentru asigurarea rezervei de apă necesare populației, irigațiilor și industriei.
Situația ar putea fi chiar mai gravă, deoarece există și cursuri de apă care nu sunt monitorizate. De altfel, cel puțin doi locuitori au semnalat pe pagina de Facebook a instituției astfel de cazuri: râul Tecuci din județul Teleorman și râul Bâsca Chiojdului din județul Buzău.
Cele mai afectate de secetă sunt localitățile din județele Botoșani, Vaslui, Iași. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 75% – ținta stabilită pentru sfârșitul lunii august. Volumul cele 40 de lacuri principale este de 3,27 miliarde de metri cubi de apă, în scădere față de cât era la începutul lunii iulie (3,5 miliarde de metri cubi de apă). Sectoarele de pe fluviul Dunărea și brațele acestuia (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), aferente a 49 localități, se află în faza de atenționare-avertizare, unele pentru irigații, altele populație, industrie ori piscicultură. Debitele Dunării la intrarea în țară sunt în scădere și vor ajunge la 2.600 mc/s pe de 2 septembrie, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Nivelul Dunării de la mira de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1.14 metri – până la aplicarea primei trepte de restricții, există o diferență de nivel de 48 cm. La această dată, pentru centrala nucleară Cernavodă, nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.- prezinta Administrația Națională a Apelor Române