Sursa foto: Ministerul Mediului - România

În cadrul conferinței „Concurența: soluții inovative în cadrul de reglementare”, organizată de Consiliul Concurenței în parteneriat cu Facultatea de Drept ASE București, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a evidențiat impactul semnificativ al Sistemului Garanție-Returnare (SGR) asupra economiei circulare din România

Ministrul a subliniat că, deși SGR poate părea un sistem vechi, el integrează astăzi tehnologii moderne, rețele informatice complexe și mii de echipamente automatizate.

Pentru că vorbim despre inovație și despre reglementare vreau să vă spun că SGR, deși se prezintă oarecum atipic în ceea ce privește inovația, fiind un sistem arhaic, astăzi, față de situația existentă în urmă cu 50 de ani, acest sistem preia anumite tehnologii, sisteme informatice extrem de complexe, conectează mii de mașinării, pentru că avem peste 5000 de astfel de #RVM-uri, iar acest număr va crește în acest an. Totodată, SGR a deschis oportunități de afaceri în România și nu mă refer doar la colectorii formali care sunt câteva mii. Nu aș minimaliza efectul, deoarece aceștia pun o pâine pe masă la finalul zilei strângând pet-urile din coșurile de gunoi, de pe marginea drumului, parcuri, din natur. Mă refer și la crearea de noi locuri de muncă în cadrul fabricilor de producție a RVM-urilor, al companiilor de transport al materialului reciclat, al firmelor care furnizează piese și alte componente specifice pentru fabricarea aparatelor. Este un întreg lanț de noi locuri de muncă verzi, avem o întreagă industrie orizontală în mișcare, de la transportatori și până la producători care și-au mărit substanțial capacitatea sau care se pregătesc acum să se extindă, a subliniat ministrul Mircea Fechet, în discursul său în cadrul Conferinței „Concurența: soluții inovative în cadrul de reglementare”, organizată de Consiliul Concurenței împreună cu Facultatea de Drept ASE București.

Evenimentul a abordat și teme precum digitalizarea piețelor, adaptarea analizelor de concurență la noile realități economice și lansarea raportului de activitate al Consiliului Concurenței pe 2024.

Datele recente arată eficiența SGR: doar în luna martie 2025, românii au returnat peste 348,8 milioane de ambalaje – echivalentul a 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, toate redirecționate spre reciclare. În total, în primul trimestru din 2025, au fost colectate:

  • 190,2 milioane PET-uri

  • 88,7 milioane doze de aluminiu

  • 69,7 milioane sticle

De asemenea, rețeaua de colectare automată a fost extinsă cu 192 de noi RVM-uri în ultima lună, confirmând ritmul alert de dezvoltare al infrastructurii SGR în România.