Mai mulți elevi au obținut doar punctul din oficiu la Evaluarea Națională/ Ministrul Educației a declarat că nu există o limitare a accesului la clasa a noua, atâta timp cât învățământul este obligatoriu!

Mai mulți absolvenți de gimnaziu care au susținut Evaluarea Națională au obținut note de 1 la proba de Limba Română sau la cea de Matematică. Există absolvenți care au reușit să obțină doar punctul din oficiu la ambele probe, precum și elevi care s-au prezentat doar la una dintre probe, absentând la cealaltă.

Indiferent de medie, elevii care au susținut toate probele examenului se vor putea înscrie la liceu, în timp ce cei care nu au susținut evaluarea pot alege filiera vocațională.

Oficialii Ministerului Educației au menționat că mai mulți absolvenți de clasa a opta au obținut doar punctul din oficiu la Evaluarea Națională, fără a preciza numărul exact al celor cu media 1. Ei au subliniat că toți cei care au susținut examenul pot să se înscrie la liceu sau la școlile profesionale.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, întrebată despre parcursul școlar al celor cu note foarte mici, că aceștia se pot înscrie la liceu sau la școlile profesionale.

„Nu există o limitare a accesului la clasa a noua, câtă vreme învățământul este obligatoriu până la clasa a douăsprezecea. Nu era o limitare nici anterior, atunci când învățământul era obligatoriu până la clasa a zecea. Deci toți cei care au dat Evaluarea Națională sau care, din varii motive, au decis să nu o susțină, vor avea mai departe acces garantat la învățământul secundar superior, fie că este vorba despre liceu, fie că este vorba despre școală profesională”, a afirmat Ligia Deca miercuri, într-o conferință de presă în care a anunțat rezultatele la examenul de Evaluare Națională din acest an.

În Vaslui, un absolvent al Școlii Gimnaziale nr. 1 din satul Pogana a obținut doar punctul din oficiu atât la Limba Română, cât și la Matematică. Tot în Vaslui, un absolvent al Școlii Gimnaziale din satul Sălceni a avut media 1,20, după ce a obținut nota 1 la Matematică și 1,40 la Limba Română.

În Covasna, un elev al Școlii Gimnaziale „Benkő József” din Brăduț s-a prezentat doar la proba de Limba Română a examenului, obținând punctul din oficiu.

În județul Călărași, un absolvent al Școlii Gimnaziale din Budești a obținut nota 1,35 la Limba Română și nota 2 la Matematică. Tot în Călărași, un elev de la Școala nr. 2 Progresu a avut 1,50 la Matematică și 2,10 la Limba Română.