Foto: romarnia.com

Noile modele de diplome de licență, masterat, inginer și doctorat, prevăzute cu coduri QR pentru verificarea autenticității documentelor, urmează să fie aprobate în ședința de Guvern de miercuri. Acestea vin la 9 luni după ce Ministerul Educației a lansat proiectul în consultare publică, conform edupedu.ro.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, diplomele de doctorat vor include codul QR începând cu anul universitar 2024-2025, iar celelalte acte de studii (licență, masterat, inginer) vor conține acest element de securitate pentru studenții înmatriculați în anul I începând din toamna acestui an. Astfel, primele diplome de licență cu cod QR vor fi emise în anul 2028, după parcurgerea unui ciclu de studii de trei ani.

Inițial, în forma publicată în ianuarie 2024, proiectul prevedea că toate diplomele, indiferent de anul înmatriculării, vor include coduri QR începând cu anul 2025. În forma actuală, se menționează că doar diplomele eliberate absolvenților care se înscriu în anul I începând cu anul universitar 2024-2025 vor conține acest cod.

Totodată, și diplomele din sistemul preuniversitar, precum cele de absolvire a liceului sau de definitivat pentru profesori, includ deja coduri QR, în urma unei hotărâri de guvern adoptate în ianuarie 2024. Prin scanarea codului QR se va putea accesa o bază de date ce conține informații detaliate despre parcursul academic al titularului, sistem conectat la platformele SIIIR (pentru preuniversitar) și RMU (pentru universități).

Robert Berezovski, șeful biroului Acte de studii din cadrul Ministerului Educației, a explicat că această măsură va contribui la creșterea transparenței și la combaterea falsificării actelor de studii.

În contextul implementării sistemului RUNIDAS, diplomele eliberate absolvenților învățământului superior, înscriși în anul I de studii începând cu anul universitar 2024-2025, vor avea ca element distinctiv un cod QR. Diploma de doctorat, aferentă ciclului III de studii universitare, va include de asemenea un cod QR și va fi emisă începând cu același an universitar, conform proiectului actual.

Codul QR va conține un identificator unic specific fiecărui act de studii, iar prin scanarea acestuia se va verifica autenticitatea documentului emis, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, care abrogă Directiva 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor). – se prezinta în hotărâre.