Studiile privind obezitatea în România arată că 22% dintre băieții și 14% dintre fetele cu vârste între 11 și 15 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate/ La copiii cu vârste între 7 și 9 ani, procentele sunt chiar mai mari, atingând 32% la băieți și 28% la fete!
În rândul populației adulte, statisticile indică faptul că aproximativ jumătate dintre persoanele de peste 18 ani au exces de greutate, fiind incluse în categoria celor supraponderali sau obezi. Conform unui raport publicat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității, excesul de greutate afectează tot mai mulți copii încă de la vârste fragede.
Studiul „European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)” relevă o rată de obezitate și exces de greutate de 32% la băieți și 28% la fete în grupa de vârstă 7-9 ani în România. În cazul copiilor cu vârste între 11 și 15 ani, aproximativ 22% dintre băieți și 14% dintre fete sunt supraponderali sau obezi.
În ceea ce privește populația adultă, în anul 2022, 2 din 100 de persoane erau diagnosticate cu obezitate, iar majoritatea cazurilor noi de obezitate au fost înregistrate în rândul femeilor și în mediul urban. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică în 2019, 5 din 10 adulți declarau că sunt supraponderali sau obezi. În 2022, peste 62% dintre persoanele adulte erau supraponderale sau obeze, iar aproximativ 18% dintre copii sufereau de obezitate.
Tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității din acest an este „Schimbarea sistemelor, vieți mai sănătoase”, subliniind problemele sistemice care contribuie la prevalența crescută a obezității.
Specialiștii DSP Dâmbovița subliniază că, de prea mult timp, obezitatea a fost privită dintr-o perspectivă individuală, însă realitatea este mult mai complexă, fiind influențată de sisteme disfuncționale în sănătate, alimentație, reglementare, guvernare și planificare urbană.
Obezitatea este o boală cronică asociată cu peste 200 de afecțiuni medicale, având un impact semnificativ asupra calității vieții, contribuind la creșterea incidenței și mortalității prin afecțiuni cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
Statisticile arată că 44% din cazurile de diabet de tip 2, 23% din afecțiunile cardiace ischemice și între 7% și 41% din anumite tipuri de cancer sunt atribuite excesului de greutate și obezității. În Regiunea Europeană, obezitatea este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anuale, reprezentând mai mult de 13% din mortalitatea totală.