Transport ilegal de câini şi pisici, oprit în Hunedoara/ Animalele ar fi trebuit să ajungă în Anglia, însă nu aveau documentele prevăzute de lege pentru export/ Angajaţi ai DSVSA Timiş, cercetaţi penal

Poliţiştii din judeţul Hunedoara au oprit un transport ilegal de câini şi pisici care urma să ajungă în Anglia/ Animalele nu aveau documentele necesare pentru export, iar autoutilitara în care se aflau nu deţinea registru de transport/ În urma investigaţiilor, mai mulţi angajaţi ai DSVSA Timiş sunt cercetaţi penal!

Acţiunea a fost desfăşurată de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Hunedoara, care au oprit un transport de animale într-o autoutilitară înmatriculată în judeţul Vâlcea. Vehiculul circula pe DN 673, în judeţul Hunedoara, şi transporta 25 de câini şi 3 pisici destinate exportului. Verificările au arătat că toate animalele ar fi trebuit să părăsească România pe 9 noiembrie, având ca destinaţie finală Marea Britanie.

În urma controlului, s-a descoperit că 27 din cele 28 de animale erau înregistrate într-un centru de colectare din judeţul Timiş, însă un câine nu era identificat prin microcip şi nu era însoţit de documentele sanitar-veterinare obligatorii.

De asemenea, autoutilitara nu deţinea registru de transport, conform reglementărilor în vigoare.

Poliţiştii, cu sprijinul Direcţiei pentru Protecţia Animalelor, au extins verificările şi în judeţele Timiş şi Arad, iar punctele vamale au fost informate despre suspiciunile legate de transportul ilegal al animalelor.

În cadrul anchetei, mai mulţi angajaţi ai DSVSA Timiş sunt cercetaţi pentru implicarea în această reţea ilegală de export de animale.

O femeie de 54 de ani, funcţionar public în cadrul DSVSA Timiş, este acuzată că a emis certificate false pentru a permite transportul animalelor, iar doi bărbaţi, administratori ai unui centru de colectare, ar fi ajutat-o să obţină documentele fără respectarea normelor legale.

De asemenea, două persoane, medici veterinari, sunt investigate pentru modificarea ilegală a informaţiilor în baza naţională de date pentru a facilita obţinerea documentelor necesare exportului.

Poliţiştii continuă cercetările pentru infracţiuni de fals intelectual, fals în declaraţii, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la fals intelectual.