Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” aniversează 160 de ani de la înființare, ziua fiind marcată de o serie de activități inedite, desfășurate în cadrul unității de învățământ – loc ce pentru mulți elevi, dar și cadre didactice, înseamnă „acasă”, lucru în echipă, prietenii, disciplină și, cel mai important, locul unde se pun bazele unor adulți de succes!

SCURT ISTORIC: Care este povestea din spatele colegiului de prestigiu din Ploiești?

Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești este una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din România. Istoria sa datează din anul 1864, când s-a înființat Gimnaziul de Băieți din Ploiești. De-a lungul decadelor, instituția a trecut prin numeroase schimbări, adaptându-se la diferitele perioade istorice și reforme educaționale.

În timpul regimului comunist, instituția a continuat să funcționeze sub diferite denumiri și structuri organizatorice, adaptându-se cerințelor ideologice ale vremii. După 1989, odată cu căderea regimului comunist, colegiul a intrat într-o perioadă de reabilitare și modernizare, devenind un colegiu național cu tradiție, care oferă educație de calitate pe diverse specializări, de la filologie la științe exacte.

Astăzi, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” este recunoscut pentru rezultatele excelente obținute de elevii săi la olimpiadele școlare, concursurile internaționale și pentru prestigiul său în domeniul educației preuniversitare din România, dar și pentru mediul frumos de învățare – unde elevii vin cu drag și bucurie în suflet.

Colegiul se face remarcat și prin diferite cluburi, cum ar fi cele două cluburi de robotică, clubul sportiv, echipa de majorete, clubul de lectură, clubul de artă, clubul de științe, activități pentru elevii pasionați de muzică, dar și implicarea de care elevii reprezentanți dau dovadă în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor.

La ceas aniversar, directorul Colegiului „Ion Luca Caragiale” – profesoara Laura Elena Pandelache, a transmis următoarele gânduri:

La 160 de ani de la înființarea școlii noastre, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” se prezintă cu un bilanț unic în istoria învățământului preuniversitar românesc. Prin profesionalism și excelență în educație, unitatea noastră de învățământ a continuat an de an să aducă performanță în diferite domenii, prin elevi de top ce obțin premii la olimpiade și concursuri naționale și internaționale, prin rezultate remarcabile la toate disciplinele. Întregul corp didactic și întregul colectiv de elevi aduc cinste educației naționale și în fiecare generație de absolvenți apar personalități ce marchează societatea românească. La ceas aniversar, urez La mulți ani caragialiștilor de pretutindeni!

Un colegiu unde educația se îmbină la perfecție cu buna dispoziție a marcat împlinirea celor 160 de ani de la înființare printr-o serie de activități inedite. Gazdele ploieștene au fost asistate de o serie de **[musafiri]** remarcabili, de o valoare incontestabilă în educația românească, precum: Prof. Dr. Mircea Beuran, Prof. Univ. Dr. Miron Alexandru Bogdan, Varujan Vosganian, Ioan Dumitrache, Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu. De asemenea, sala de festivități a liceului a fost plină de oameni valoroși, uniți prin sărbătoarea caragialistă.

Ulterior momentului prezentării invitaților, a fost prezentat programul zilei de către doamna director Laura Pandelache, acesta incluzând oferirea unor diplome de excelență acordate de către colegiu, instituirea premiilor anuale și decernarea acestora, dezvelirea unor plăci speciale (amplasate la parterul liceului). Invitații au asistat la un prim moment special – mesajul lui Valeriu V. Cotea, fiul lui Valeriu D. Cotea (absolvent al Liceului „Sf. Petru și Pavel” – actual Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, cunoscut ca un oenolog de renume).

Domnul Valeriu V. Cotea și-a arătat recunoștința față de colegiul din Ploiești, exprimându-și gândurile de bine față de tot colectivul Colegiului Național „Ion Luca Caragiale”.

Doamna Director Adj. Prof. Irina Popescu a ținut un discurs în care a prezentat povestea Galeriei Paul Stoicescu – de luni, inaugurată în cadrul liceului.

Nici elevii colegiului nu au lipsit din cadrul ceremoniei, reușind să ne împărtășească gânduri legate de locul pe care îl numesc „acasă”, nu o simplă unitate de învățământ – Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”. În materialul video îi putem asculta pe Drăgănescu Eva, Dudău Valentina, Stoica Miriam și Marian Ionescu Teodor.

Astfel, Colegiul „Ion Luca Caragiale” a celebrat 160 de ani de tradiție, educație și performanță. Drumul spre viitor pare unul însorit pentru elevi și profesori, tradiția lui Caragiale rămânând o valoare vie și pentru următoarele generații.