Stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile solare dăunătoare, esențiale pentru conservarea vieții, de aceea aceasta zi este dedicată constientizării importantei pe care o are stratul de ozon.
Eliminarea treptată a substanțelor care distrug ozonul a fost crucială pentru protejarea acestuia și a contribuit semnificativ la combaterea schimbărilor climatice, protejând sănătatea umană și ecosistemele.
În Ziua Mondială a Ozonului, sărbătorim realizările Protocolului de la Montreal și ne angajăm la acțiuni și mai rapide pentru protejarea stratului de ozon și a planetei. Secretariatul UNEP pentru Ozon a pregătit materiale pentru rețelele sociale în șase limbi, disponibile pentru promovare.
De-a lungul timpului, substanțele chimice precum halocarbura, care conțin clor sau brom, au fost extrem de dăunătoare pentru stratul de ozon. Substanțele precum bromura de metil, cloroformul și CFC-urile au avut un impact major asupra distrugerii acestuia.
Protocolul de la Montreal este un tratat internațional adoptat în 1987 pentru a proteja stratul de ozon al Pământului. Scopul principal al Protocolului este de a reduce și elimina treptat substanțele care epuizează stratul de ozon, cum ar fi clorofluorocarburi (CFC-uri), haloni, tetraclorură de carbon și alte compuși chimici similari. Aceste substanțe sunt utilizate în refrigerante, aerosoli și solvenți și sunt dăunătoare pentru stratul de ozon, care protejează Pământul de radiațiile ultraviolete nocive ale soarelui.
În 1994, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat data de 16 septembrie Ziua internațională pentru conservarea stratului de ozon, comemorând data semnării, în 1987, a Protocolului de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon (rezoluția 49/114).
Protocolul de la Montreal a avut un impact semnificativ asupra crizei climatice, evitând o creștere a temperaturii globale cu până la 1 grad Celsius prin protejarea plantelor de radiațiile ultraviolete și permițându-le să stocheze carbon, conform Natiunilor Unite.
UNEP a subliniat că Protocolul de la Montreal are încă multe beneficii. Conform Amendamentului de la Kigali, națiunile s-au angajat să reducă treptat hidrofluorocarburile, ceea ce ar putea preveni o creștere a temperaturii globale cu până la 0,4°C până la sfârșitul secolului. Protocolul și amendamentul său promovează tehnologia de răcire ecologică și eficientă energetic.