Sursa foto: Apele Române

În contextul precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele 24 de ore, Administrația Națională „Apele Române” a anunțat că echipele de intervenție de la nivel central și din cadrul bazinelor hidrografice Prut-Bârlad, Siret, Buzău-Ialomița, Argeș-Vedea, Dobrogea-Litoral și Olt monitorizează permanent situația hidrologică din teritoriu

Aceste echipe sunt mobilizate 24 de ore din 24 pentru a asigura transmiterea în timp real a informațiilor în caz de urgență și pentru a interveni rapid în zonele cu risc crescut de inundații.

În mai multe zone din țară, cantitățile de precipitații au depășit 30 l/mp, determinând creșteri rapide ale debitelor râurilor. Deși nu s-au atins cotele de inundație, riscul rămâne crescut. Pentru a preveni efectele negative ale acestor fenomene, echipele Apelor Române au efectuat inspecții în teren, au monitorizat starea lucrărilor hidrotehnice și au curățat secțiunile de scurgere ale râurilor de aluviuni și vegetație.

În urma unei ședințe extraordinare a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU), convocată de Ministerul Mediului, s-a decis intensificarea măsurilor de prevenție și intervenție în județele afectate. Avertizările meteorologice și hidrologice rămân valabile în perioada 25–28 mai și vizează fenomene severe, în special în județele Vaslui și Galați, unde există un risc major de viituri, mai ales în bazinul râului Prut.

Meteorologii au emis cod galben pentru Muntenia, Dobrogea, Moldova și sud-estul Transilvaniei și cod portocaliu pentru centrul și sudul Moldovei și mare parte din Muntenia. Se așteaptă cantități de precipitații de 50–70 l/mp, cu valori izolate ce pot depăși 80 l/mp, și rafale de vânt ce pot atinge 90 km/h în zonele montane. Hidrologii avertizează asupra riscului ridicat de viituri pe râurile Olt, Argeș, Siret, Prut, Bârlad, Jijia, dar și pe cursuri de apă din Dobrogea, Ialomița și Prahova. În mod special, intervalul 26 mai ora 22:00 – 27 mai ora 12:00 este critic pentru județele Vaslui și Galați.

Printre măsurile dispuse se numără activarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, informarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și a autorităților locale, mobilizarea echipelor Apelor Române în teren, precum și cooperarea permanentă cu DSU, ANM și INHGA.