Foto: banatulazi.ro

Aproape întreaga țară se află, duminică, sub avertizare de Cod galben pentru ploi și intensificări ale vântului/ În nordul și estul Olteniei, în majoritatea Munteniei și în sudul Transilvaniei este în vigoare un Cod portocaliu, unde se așteaptă ploi abundente!

Vremea se va răci considerabil, iar hidrologii avertizează asupra riscului de viituri, emițând Coduri galben și portocaliu pentru mai multe râuri. Autoritățile sunt în alertă, iar pompierii din județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman își intensifică măsurile de intervenție, în timp ce în județele sub Cod portocaliu se va crește capacitatea operațională.

Meteorologii au anunțat că, duminică, între orele 8:00 și 20:00, aversele se vor extinde pe aproape întreg teritoriul țării, iar în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat, pot apărea vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor atinge 25-40 l/mp, cu valori locale de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de 45-65 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei, rafalele pot depăși 70 km/h.

În nordul și estul Olteniei, în majoritatea Munteniei și în sudul Transilvaniei, duminică este activ un Cod portocaliu, unde se estimează ploi torențiale, cu cantități de apă de 50-70 l/mp și, izolat, peste 80 l/mp.

De asemenea, de duminică seară până luni dimineața, va fi un Cod galben în mare parte din Oltenia, vestul Munteniei și local în Transilvania, cu averse ce pot aduna 25-40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de 45-65 km/h.

La munte, la altitudini de peste 1.700 m, în special în Carpații Orientali, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Tot de duminică seară, un Cod portocaliu va fi valabil în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și sud-estul Transilvaniei, unde se așteaptă ploi abundente, cu cantități de 40-60 l/mp și local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de 70-85 km/h.

La ora 10:00, hidrologii vor emite un Cod portocaliu pentru râurile din bazinele Mureș, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Prahova și Buzău.

De duminică seară, avertizarea se va extinde și pe râurile din bazinele Bahlui, Bârlad, Prut, Siret, precum și în Dobrogea. De asemenea, râurile din bazinele Vișeu, Iza, Lăpuș, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega și Timiș sunt sub avertizare Cod galben, la fel ca anumite sectoare din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Se așteaptă scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu riscuri de inundații locale și creșteri de debite, existând posibilitatea depășirii cotelor de apărare.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța ca toate instituțiile subordonate MMAP să fie în alertă și să monitorizeze evoluția situației hidrometeorologice, în special în zonele afectate de inundații recente, cum ar fi Galați și Vaslui. El a apelat la autoritățile locale să asigure decolmatarea cursurilor de apă și curățarea șanțurilor.

Polițiștii recomandă șoferilor și pietonilor să adopte o conduită preventivă în trafic, iar șoferii sunt sfătuiți să evite manevre bruste și să păstreze o distanță mai mare față de celelalte vehicule.

De asemenea, este important să nu parcheze în apropierea copacilor sau clădirilor instabile.

ISU București-Ilfov a început să transmită mesaje de informare a populației prin panouri electronice și canale online, iar pompierii recomandă evitarea adăpostirii sub copaci sau clădiri instabile.

Salvamontiștii le recomandă turiștilor să evite zonele montane afectate de avertizări și să părăsească aceste zone la primele ore ale dimineții.

Pompierii au intensificat măsurile de intervenție în județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman, primind suport logistic din alte inspectorate. Sâmbătă a avut loc o videoconferință la sediul MAI pentru prezentarea măsurilor necesare.

În județul Galați, peste 1.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină pentru a limita efectele și a restabili starea de normalitate în cel mai scurt timp.