Odată ce simtim nevoia să mergem la psiholog sau dorim un anumit tip de consiliere variantele dintre care ar trebui să alegem sunt atât de multe încât putem intra în o multime de întrebări și chiar să ne lăsăm păgubasi. Asadar iată principalele diferente dintre aceste doua ramuri si repere după care să te iei dacă simti că ai nevoie de ajutor
Consilierea psihologică și psihologia clinică sunt două ramuri esențiale ale psihologiei, dar ele se deosebesc în funcție de tipul de probleme abordate, scopul intervențiilor și tehnicile folosite. Pentru început este bine să stim că ambele ramuri au ca scop ajutarea si sprijinirea persoanelor aflate în nevoie, însă unde trebuie să punem accentul este, ce fel de nevoie au si ce fel de persoane sunt, din ce medii provin si care sunt principalele probleme. În acest fel, daca cauti un fel de ajutor, mai bine este să îți pui câteva întrebari legate de tine ca sa stii unde te situezi.
Cu ce se ocupă fiecare
Consilierea psihologică se concentrează pe dezvoltarea personală, îmbunătățirea relațiilor, ajustarea la diferite etape de viață sau la provocări cotidiene. Rolul consilierului este de a oferi suport emoțional și de a ajuta clientul să își dezvolte abilitățile necesare pentru a face față stresului, schimbărilor și dificultăților minore de zi cu zi. Consilierea psihologică este orientată spre prezent și viitor, lucrând asupra resurselor personale pentru a obține o stare de bine. Problemele discutate sunt de obicei mai puțin severe, și consilierii colaborează cu indivizii în mod preventiv pentru a le dezvolta reziliența și abilitățile de adaptare, conform National University.
Psihologia clinică, pe de altă parte, se ocupă de diagnosticarea și tratamentul tulburărilor mentale mai complexe și de severitate crescută, cum ar fi depresia, anxietatea severă, tulburările de personalitate sau psihozele. Psihologii clinicieni au o pregătire specifică în evaluarea psihologică și în utilizarea unor tehnici de intervenție bazate pe cercetare pentru a trata problemele clinice. De asemenea, ei pot colabora cu medici psihiatri pentru tratamente care includ atât psihoterapie, cât și medicamente, atunci când este necesar. Psihologia clinică se ocupă atât de trecut, pentru a înțelege factorii ce au dus la dezvoltarea acestor probleme, cât și de prezent, cu scopul de a ameliora suferința clientului.