Castelul Balmoral din Scoţia, unde a murit regina Elizabeth II în 2022, se va deschide pentru public pentru prima dată luni, 1 iulie/ Acesta va rămâne deschis până pe 4 august!

Aceasta este prima dată în peste 170 de ani când Castelul Balmoral este deschis publicului. Un tur ghidat va permite vizitatorilor să exploreze numeroasele colţuri ale castelului, inclusiv sălile de mese şi biblioteca.

De asemenea, vizitatorii vor putea vedea îmbunătăţirile aduse de regele Charles de la încoronarea sa, precum înlocuirea covoarelor din salon cu tartan Hunting Stewart, ca pe vremea reginei Victoria.

Biletele pentru tururi s-au epuizat în 24 de ore, iar vizitele sunt limitate la 40 de persoane pe zi.

„Este un loc magnific. Cred că regele doreşte ca oamenii să îl poată experimenta”, a declarat responsabilul cu turul pentru The Guardian.

„Oamenii care au reuşit să obţină un bilet vor experimenta casa de vacanţă a familiei regale. Se simte ca acasă”, a adăugat el.

Pentru suma de 100 de lire sterline (116 euro), vizitatorii vor avea acces la mai multe camere folosite de rege şi regină. Pentru 150 de lire sterline (175 de euro), aceştia vor beneficia şi de un ceai de după-amiază şi o gustare uşoară.

De asemenea, vizitatorii vor putea vedea o expoziţie de acuarele realizate de regele Charles în sala de bal. Magazinul castelului oferă tot felul de accesorii şi articole cu imaginea familiei regale.

Castelul Balmoral a fost achiziţionat de familia regală în 1852, în timpul domniei reginei Victoria.

Regele intenţionează să deschidă porţile mai multor reşedinţe oficiale pentru public, potrivit Daily Mail.

Palatul Buckingham şi-a deschis porţile publicului pentru prima dată în 1993, iar banii strânşi au fost folosiţi pentru restaurarea Castelului Windsor, care a fost parţial distrus de un incendiu în 1992.