Foto: Shropshire Star

Cum de luni elevii se reîntorc la școală ar fi bine  fie informați cu privire la noile schimbări în regulamentul de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) ce a fost publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii august

Începând cu anul școlar 2024-2025, regulamentul de funcționare al școlilor – ROFUIP 2024 aduce mai multe schimbări importante.

Elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare, reflectând comportamentul lor și respectarea regulamentului școlii, conform articolului 107. În școlile și liceele care derulează mai mult de trei programe educaționale europene, directorii vor putea desemna un profesor coordonator pentru aceste proiecte.

Cursurile cu prezență fizică pot fi suspendate în situații excepționale, iar activitățile pot continua în format online sau hibrid (articolul 9). Școlile sunt obligate să publice pe site-urile lor autorizațiile de securitate la incendiu și cele sanitare de funcționare; în cazul în care nu dispun de aceste autorizații, trebuie să informeze publicul. De asemenea, secretariatul școlii va trebui să aibă un program pentru părinți de două ori pe săptămână, dimineața și seara, în intervalele orare 8-9 și 16-18, conform articolului 75.

La finalizarea gimnaziului și a liceului, profesorul consilier școlar și dirigintele vor emite recomandări pentru încadrarea elevilor într-o formă de învățământ superior, având caracter de orientare școlară (articolul 106). Profesorii care predau în mai multe școli vor putea alege să își desfășoare activitatea într-o singură unitate de învățământ (articolul 47).

Liceele pot organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, dar pentru maximum 50% din numărul total de locuri (articolul 148). Ședințele consiliului de administrație și ale consiliului profesoral pot fi desfășurate în format hibrid sau online, fără a fi necesare situații excepționale. Documentele manageriale și cele elaborate de comisiile școlii pot fi stocate în format digital.

În plus, școlile vor avea acces la consultanță juridică obligatorie de la consilierii juridici ai inspectoratelor școlare, la solicitarea directorului (articolul 17), iar în școli vor fi organizate cursuri de educație parentală pentru părinți, conform articolului 152.

Sanctiuni

(4) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere, pentru elevii din învățământul postliceal.