Foto: Ministerul Mediului - România

Summitul pentru Schimbări Climatice, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat exclusiv abordării provocărilor climatice, va organiza cea de-a treia ediție în luna octombrie.

Extins anul acesta pentru a cuprinde mai multe zile și locații, summitul va avea loc între 15 și 17 octombrie la Opera Națională din București, precum și în alte locații din capitală și din întreaga țară.

Climate Change Summit 2024 reprezintă cel mai important eveniment dedicat mediului în Europa Centrală și de Sud-Est, reunind sute de participanți și speakeri care discută despre soluții în fața schimbărilor climatice, despre oportunități pentru economia verde și acțiuni climatice. Pe parcursul celor trei zile, zeci de lideri în inovare climatică, experți în politici de mediu, cercetători, antreprenori și oficiali guvernamentali colaborează pentru a identifica soluții locale și regionale pentru un viitor sustenabil.

Ministrul Mircea Fechet a luat parte  la cea de-a treia ediție a Climate Change Summit, desfășurată între 15 și 17 octombrie, organizată de Cancelaria Prim-Ministrului în colaborare cu Social Innovation Solutions, la Opera Română și în alte 30 de locații din București.

”Modul în care ne adaptăm la schimbările climatice este esențial în perioada următoare. Frecvența și intensitatea feneomenelor meteo extreme vor crește. Suntem obligați să găsim soluții pentru a diminua efectele. E nevoie de un efort comun.
Astfel, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, am avut determinarea și am hotărât că trebuie să schimbăm ceva: Sistemul Garanție Returnare dovedește că se poate. Am pornit de la 13% colectare separată și am ajuns în august la 78%, iar în septembrie la 81% rată de returnare – cifră absolut remarcabilă. E munca românilor aici, a oamenilor care și-au dorit să aibă o țară mai curată, punând pe prim plan dorința de a lăsa moștenire durabillă. În România, se vor înființa până în 2050, 100 de mii de locuri de muncă verzi. Deja putem observa asta în cazul #SGR, mii de locuri de muncă fiind deja înființate inclusiv în domeniile conexe, există 6000 de colectori informali. Avem nevoie să credem. Dincolo de planurile de management, am dispus crearea unei noi agenții care să asigure o administrare eficientă, bugetată corespunzător. Există o nevoie reală de a reforma modul în care gestionăm ariile naturale protejate” a subliniat ministrul Mircea Fechet în cadrul evenimentului.

Mâine, în cadrul ESG Leaders Forum, o sesiune importantă a Climate Change Summit, vor avea loc dezbateri la Palatul Victoria pe subiecte de interes precum: soluții de finanțare verde, transformarea sustenabilă a orașelor, adaptarea politicilor publice la criza climatică, educația pentru sustenabilitate și inovații tehnologice destinate reducerii amprentei de carbon. De asemenea, vor fi sesiuni dedicate unor industrii precum agricultura regenerativă, energia regenerabilă și soluțiile pentru economia circulară.

Summit-ul din acest an va atrage aproape 1 milion de spectatori din întreaga lume și mii de participanți fizici, oferind o platformă unică pentru discuții relevante și colaborare între lideri din diverse domenii.