Departamentul de Sănătate Publică Iași a confirmat că bebelușul în vârstă de 8 luni, care a decedat din cauza rujeolei, provine din comuna Moțca, unde există mai multe focare ale bolii/ Acoperirea vaccinală în această zonă este foarte scăzută, reprezentând „una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică”!

DSP Iași a comunicat miercuri că un băiețel în vârstă de 8 luni a decedat din cauza rujeolei, devenind al 19-lea deces confirmat. Copilul provenea din comuna Moțca, unde există mai multe focare active ale bolii.

Mama și fratele său au fost și ei internați în spital, iar decesul băiețelului a avut loc pe 25 iunie. Specialiștii au subliniat că în comuna de proveniență a familiei, acoperirea vaccinală este extrem de scăzută.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în județul Iași s-a înregistrat decesul unui copil de sex masculin, în vârstă de 8 luni, care nu era eligibil pentru vaccinarea ROR.

Decesul a avut loc pe 25 iunie 2024, iar copilul a intrat în contact cu mama sa și fratele său în vârstă de 2 ani, ambii nevaccinați și cu simptome de rujeolă. Toate cele trei persoane au fost spitalizate la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acestea sunt originare din comuna Moțca, unde rujeola continuă să fie prezentă în multiple focare.

DSP Iași a subliniat că în comuna Moțca există o scădere semnificativă a acoperirii vaccinale din cauza refuzului populației de a se prezenta la medicii de familie pentru vaccinare. În acest context, DSP recomandă tuturor persoanelor nevaccinate, inclusiv copiilor și adulților care au intrat în contact cu aceștia, să se adreseze medicului de familie pentru a beneficia de imunizare.

Rujeola este extrem de contagioasă și se transmite prin respirație, tuse sau strănut al unei persoane infectate.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea antirujeolică (ROR) este inclusă în Programul Național de Vaccinare și poate fi administrată gratuit copiilor între 9 și 11 luni, la vârsta de un an și la 5 ani. În contextul epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni.

DSP Iași a subliniat că scăderea trendului acoperirii vaccinale împotriva rujeolei, cauzată în principal de campaniile anti-vaccinare de pe rețelele sociale, reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică.

În acest sens, autoritățile desfășoară o informare activă a părinților în județul Iași cu privire la importanța respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a asigura protecția colectivă optimă.

În ultima săptămână, conform Institutului Național de Sănătate Publică, au fost înregistrate peste 580 de cazuri noi de rujeolă, numărul total depășind 20.000 de cazuri. Cele mai multe cazuri, peste 2.000, au fost înregistrate în județul Brașov. De asemenea, în ultima săptămână s-a înregistrat al 19-lea deces, în cazul unui copil de 8 luni din Iași.