Persoanele fără loc de muncă din Istanbul vor avea în curând acces gratuit la transportul public, o inițiativă menită să le sprijine în căutarea unui loc de muncă, conform Bloomberg, citat de Agerpres

Programul din Istanbul este de o amploare remarcabilă, vizând persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și înscrise la oficiile municipale de șomaj, un grup care în 2023 cuprindea 237.893 de persoane. Cei eligibili vor avea acces la 96 de călătorii gratuite în decurs de trei luni, cu un maximum de patru călătorii pe zi, prin intermediul unei aplicații sau unui cod QR. Această inițiativă apare într-un moment în care costurile transportului au crescut considerabil, o călătorie unică scumpindu-se aproape de cinci ori în ultimii cinci ani, în contextul crizelor economice și inflației din Turcia.

Rata șomajului în Turcia era de 8,8% în iulie 2023, însă, luând în considerare angajații part-time și muncitorii sezonieri, procentul urca la 27,2%. Kaan Yildizgoz, fost director al Asociației Internaționale pentru Transport Public, a subliniat că, mai ales după pandemia de COVID-19, accesibilitatea transportului public a devenit un subiect global, autoritățile locale căutând soluții pentru a sprijini persoanele vulnerabile economic.

Subvenționarea transportului pentru șomeri este una dintre strategiile adoptate de orașe pentru a face transportul mai accesibil. De exemplu, în Luxemburg și Tallinn, transportul public este gratuit pentru toți locuitorii, cu rezultate mixte până acum. În multe alte orașe, accesul gratuit la transport este oferit pentru studenți și persoanele cu venituri mici. Studiile din Marea Britanie au arătat că costurile transportului sunt relevante pentru persoanele care încearcă să reintre pe piața muncii: 77% dintre cei care caută un loc de muncă în jurul Londrei nu au acces la un automobil sau motocicletă, iar un sfert au fost afectați de costurile ridicate de transport. Cu toate acestea, studiile despre efectele acestor politici asupra ocupării forței de muncă au oferit rezultate diverse, Institutul pentru studii în transport de la Universitatea din Leeds evidențiind o corelație pozitivă, dar nu concludentă, între accesibilitatea transportului și ocuparea forței de muncă.