Foto: storyblocks.com

Obișnuință de a consumă diverse alimente în timpul vizonarii devine destul de frecvența atât printre tineri cât și printre copii, însă odată cu acest lucru corpul și mintea noastră devin afectate într-o anumită măsură

Oamenii de știință au stabilit de mult timp că mediul nostru influențează dieta și că există o corelație între privitul la televizor și un risc crescut de obezitate, în principal din cauza lipsei de exercițiu fizic asociată cu comportamentul sedentar.

Monique Alblas, profesor asistent la Universitatea din Amsterdam, explică că atunci când suntem distrași de un program captivant, putem fi mai puțin atenți la semnalele de sațietate ale corpului, ceea ce poate duce la supraalimentare.

Alblas a constatat că oamenii petrec mai mult timp mâncând atunci când se uită la televizor. Ea a utilizat datele existente colectate de Institutul Olandez de Cercetare Socială, care a cerut participanților să țină un jurnal timp de o săptămână, înregistrând activitățile lor, inclusiv mâncatul și vizionarea programelor TV.

Analizând aceste date, Alblas a descoperit că în zilele în care oamenii mâncau și se uitau simultan la televizor, timpul total petrecut mâncând era mai mare comparativ cu zilele în care mâncau fără a urmări televizorul. Aceasta sugerează că persoanele nu erau conștiente de cantitatea de mâncare consumată, fiind distrași de emisiunile TV.

Perceptia asupra gustului

Ca neurocercetător, Van Meer a realizat numeroase studii asupra activității creierului uman atunci când mâncăm în timp ce suntem distrași.

Într-unul dintre aceste studii, participanții au fost rugați să memoreze fie un număr scurt, fie un număr lung în timp ce mâncau. Cei care au încercat să memoreze numere mai lungi au raportat că mâncarea li s-a părut mai puțin dulce. Van Meer a observat, de asemenea, o activitate mai redusă în regiunile creierului asociate cu percepția gustului la acești participanți.

„Dovezile sugerează că chiar și o expunere scurtă la reclamele alimentare poate face copiii mai predispuși să aleagă alimentele promovate, expunerea repetată întărind această preferință”, spune Fernanda Rauber, cercetător la Centrul de Cercetare Epidemiologică în Nutriție și Sănătate de la Universitatea din São Paulo in Brazilia, conform BBC.