Ministrul Apărării a vizitat șantierele navale din Istanbul și Gölcük și a purtat discuții cu oficialii turci despre dezvoltarea capabilităților de apărare ale României!

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat în Republica Turcia, la invitația omologului său Yaşar Güler, împreună cu o delegație formată din reprezentanți ai conducerii unor structuri centrale ale ministerului, o serie de facilități de producție din industria de apărare, inclusiv Șantierele Navale din Istanbul și Gölcük.

În cadrul vizitei, au avut loc discuții privind modalitățile prin care industria de apărare turcă poate sprijini dezvoltarea capabilităților de apărare ale României.

Ministerul Apărării a transmis că, pe parcursul zilelor de 25 și 26 iunie, Angel Tîlvăr, împreună cu delegația sa, a vizitat facilități de producție din industria de apărare și a participat la o prezentare a companiei de stat turce ASFAT. Discuțiile s-au concentrat pe portofoliul companiei și pe modalitățile prin care aceasta poate contribui la dezvoltarea capabilităților de apărare ale României.

În întâlnirile cu reprezentanții societăților din industria de apărare din zona Istanbulului, ministrul Tîlvăr a subliniat importanța modernizării și consolidării capacităților Forțelor Navale Române și a pledat pentru intensificarea cooperării dintre companiile de apărare din Turcia și România.

Ministerul Apărării Naționale rămâne hotărât să valorifice toate oportunitățile de conectare a industriei naționale de apărare cu programele de înzestrare ale Armatei României, inclusiv prin transfer de tehnologie modernă, producția internă de echipamente militare de ultimă generație și asigurarea mentenanței la nivel național pe durata de exploatare a tehnicii achiziționate.

Forțele Navale Române derulează sau pregătesc programe importante de înzestrare, precum Sistemele de Instalații Mobile de Lansare Rachete Anti-navă (SIML), două elicoptere H215M echipate cu capabilități de luptă la suprafață, și două vânătoare de mine din clasa Sandown, achiziționate printr-un acord între România și Regatul Unit. Aceste programe au sporit considerabil capacitatea de răspuns a României la amenințările cu mine marine.

De asemenea, modernizarea fregatelor T 22, proiectul de nave de patrulare pentru protecția infrastructurii critice din bazinul Mării Negre și pregătirea pentru tranziția către corvetele europene, prin participarea la programul comun de achiziție al Uniunii Europene, EPC – European Patrol Corvette, rămân priorități pentru Forțele Navale.