Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Grupul pentru Dialog Forestier, a lansat un instrument digital inovativ – „Balanța Lemnului în România”, care permite accesul publicului la informații în timp real despre trasabilitatea lemnului din țară
Proiectul oferă posibilitatea oricărei persoane sau entități să vizualizeze starea fiecărui buștean, de la exploatarea forestieră până la utilizarea sa în industrie, fie că provine din resurse naționale sau din importuri. Ministerul subliniază importanța transparenței în gestionarea resurselor naturale și accesul cetățenilor la date relevante pentru protejarea mediului.
„Această Balanță a Lemnului reprezintă un instrument digital prin care orice persoană, orice român, orice entitate, poate accesa în timp real website-ul www.balantalemn.ro, unde putem vedea trasabilitatea fiecărui buștean din România, dacă ajunge în industrie, dacă este exploatat, dacă provine din exploatare națională sau import. În opinia mea, transparența reprezintă un element cheie în luarea deciziilor și permite accesul cetățenilor la informații de interes public. Mă bucur că în cadrul Grupului pentru Dialog Forestier putem să stăm la aceeași masă, nu doar factori decidenți, ci mai ales companii, reprezentanți ai industriei, mediul academic, institutele de cercetare. Vă asigur de această dorință și de această promisiune pe care am făcut-o mereu, legată de accesul cetățenilor la informații de interes public, legate de accesul oricăror părți interesate la aceste date, pentru că transparența nu strică niciodată”, a subliniat ministrul Mircea Fechet la conferința de presă care a prezentat rezultatele proiectului Balanța Lemnului în România, implementat de Grupul pentru Dialog Forestier.
Conform raportului centralizat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pe baza datelor din proiectul „Balanța Lemnului”, pentru anii 2023 și 2024:
- 91% din lemnul exploatat în România provine din păduri amenajate, majoritatea din fondul forestier național (58% din păduri publice și 32% din păduri private).
- 30% din lemnul exploatat a fost certificat conform standardelor FSC (Forest Stewardship Council).
- 90% dintre persoanele fizice implicate în exploatarea lemnului de foc au proprietăți forestiere mai mici de 5 hectare, iar 50% dintre acestea dețin sub un hectar.
- 55% dintre persoanele juridice implicate în exploatarea lemnului au proprietăți de sub 30 de hectare.
Demnitarul a mai precizat că „Balanța Lemnului ne arată că România este profund dependentă de lemnul de foc, peste jumătate din lemnul exploatat în România ajunge pe foc. Este un lucru care subliniază că trebuie să accelerăm investițiile în rețeaua de gaze naturale, trebuie să accelerăm investiția în sobe eficiente energetic. Am demarat programul Rabla pentru sobe, mărim randamentul sobelor românilor, de la 25% la 75%. Reamintesc că industria lemnului reprezintă 3.5% din #PIB și orice procent adăugat înseamnă mai multe locuri de muncă, mai bine plătite, competitivitate pentru companiile din România”, potrivit Ministerului Mediului.