Cadavrele a nouă migranți au fost descoperite în urma naufragiului unei ambarcațiuni pe râul Drina, care marchează frontiera naturală între Serbia și Bosnia, a informat Protecția Civilă a Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herțegovina!
Potrivit comunicatului emis joi, echipele de căutare și salvare, împreună cu scafandrii, au recuperat cadavrele celor nouă migranți după ce ambarcațiunea acestora s-a răsturnat în zona orașului Bratunac.
Alte persoane sunt în continuare căutate.
Conform poliției sârbe, la bordul ambarcațiunii se aflau cel puțin 25 de migranți. Serbia, care se învecinează cu patru state membre ale Uniunii Europene, este una dintre principalele țări de tranzit pe “ruta din Balcani”, utilizată de migranți în drumul lor spre UE.
Poliția de frontieră sârbă a fost informată de autoritățile bosniace și de un localnic despre faptul că, în noaptea de miercuri spre joi, o ambarcațiune cu migranți s-a răsturnat în timp ce încerca să traverseze râul Drina din Serbia.
18 persoane, inclusiv trei copii, au reușit să ajungă la mal, însă salvatorii și polițiștii continuă să caute cei dispăruți.
În iunie, Serbia a semnat un acord cu Agenția Europeană pentru Paza Frontierelor, Frontex, pentru a întări cooperarea operațională între UE și această țară din Balcani, o regiune cunoscută ca punct de tranzit pentru migranții care doresc să ajungă în Europa de Vest.
Conform datelor Frontex, aproape 100.000 de migranți au utilizat “ruta din Balcani” în 2023, în scădere față de cei 144.000 înregistrați în 2022.
Agenția a raportat anul trecut peste 20.000 de minori neînsoțiți pe această rută. În ultimii ani, mai multe zeci de migranți au murit încercând să traverseze Drina, un râu mare care servește drept graniță naturală între Serbia și Bosnia.
De la începutul crizei migrației în 2015, peste un milion de migranți din țări asiatice și africane au traversat Serbia, majoritatea în timpul valului de refugiați din Orientul Mijlociu.
Poliția sârbă a înregistrat 10.400 de intrări ilegale în Serbia în primele șase luni ale anului 2024, o scădere de aproape 70% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai mulți migranți sunt cetățeni sirieni, afgani, turci, marocani și pakistanezi.