Pe 31 decembrie 2024, activitatea în Poliția Penitenciară va fi oprită prin refuzul muncii suplimentare, fiind organizate mitinguri în fața penitenciarelor

Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare (SNPP), parte a Federației PUBLISIND din cadrul Blocului Național Sindical, va iniția, începând cu 30 decembrie 2024, o campanie de strângere de semnături pentru blocarea activităților prin refuzul muncii suplimentare. Începând cu ora 06:30 pe 31 decembrie, personalul penitenciarelor nu va intra în serviciu.

Această acțiune reprezintă un răspuns unitar la nivelul întregului sistem penitenciar împotriva dezinteresului manifestat de autorități față de polițiștii de penitenciare. Peste 5.000 de semnături au fost deja colectate pentru susținerea următoarelor revendicări:

  • Menținerea în 2025 a drepturilor salariale la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Eliminarea prevederilor din „OUG privind măsurile bugetare 2025” care ar reduce salariile polițiștilor de penitenciare.

Conform standardelor aprobate, Poliția Penitenciară are nevoie de un număr minim de 20.000 de posturi, însă în prezent sunt ocupate doar 13.400, iar acest număr este în scădere. Deși premierul României și-a luat angajamentul de a suplimenta numărul de posturi cu cel puțin 10%, acest lucru nu s-a materializat. Mai mult, Guvernul a blocat concursurile pentru ocuparea posturilor vacante, a eliminat pensiile militare și intenționează să reducă drastic salariile personalului operativ în 2025.

Acțiunea din 31 decembrie 2024 va evidenția, încă o dată, că funcționarea Poliției Penitenciare depinde în mare măsură de volumul uriaș de muncă suplimentară acceptată de polițiști. Refuzul legal de a presta ore suplimentare, chiar și pentru o scurtă perioadă, va duce la blocaje în sectorul operativ. În ziua respectivă, personalul operativ se va prezenta la serviciu, dar nu va intra în unități. Astfel, turele de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deținuților nu va fi efectuat, iar activități precum vizitele, plimbările, punctele de lucru și prezentările în instanță vor fi suspendate.

Decizia de a relua activitatea sau de a continua refuzul muncii suplimentare va aparține organizațiilor sindicale, în funcție de răspunsurile oferite de autorități. Protestul din 31 decembrie reprezintă un avertisment clar pentru Guvern, semnalând determinarea polițiștilor de a opri complet activitatea în luna ianuarie 2025, dacă revendicările nu vor fi soluționate.

Începând cu 30 decembrie până cel târziu 31 decembrie ora 08:00 toate filialele SNPP vor depune la secretariatele unităților, tabele centralizatoare sub coordonare SNPP privind refuzul muncii suplimentare în luna decembrie 2024, refuzul exprimat în masă unitar de toți polițiștii de penitenciare, urmând să producă efecte începând cu data/ora depunerii tabelelor. Astfel, unitățile care vor înregistra tabelele centralizatoare cu refuzul muncii suplimentare pe data de 30 decembrie vor fi obligate să ia măsuri pentru înlocuirea salariaților planificați în serviciu inclusiv pe data de 30 decembrie (ne referim în special la schimburile operative) începând chiar de la ora înregistrării tabelelor; în mod similar se procedează și pe data de 31 decembrie. În caz contrar menținerea în serviciu a salariaților care au exprimat sub semnătură refuzul orelor suplimentare reprezintă o ilegalitate care va fi sancționată de SNPP conform normelor în vigoare.

Salariații au totodată libertatea de a nu se prezenta la serviciu în cazul în care sunt planificați în muncă suplimentară deși au refuzat acest tip de muncă. Unitățile vor încerca să suplinească schimburile operative cu personal din alte compartimente / sectoare, de aceea este important ca tot personalul să semneze refuzul de muncă care prin generalizare va genera o blocare reală a activității în sistemul penitenciar, aceasta fiind exact reacția potrivită la măsurile brutale luate de Guvernul Ciolacu 2 fără să aibă la bază niciun dialog real.