Foto: info.trudiagnostic.com

Toți angajații din sectorul public și privat ar putea beneficia de două zile libere pe an pentru efectuarea screening-ului medical, fără ca acestea să fie incluse în concediul de odihnă, conform unui proiect aprobat de Senatul României.

Zilele libere vor fi acordate la solicitarea angajaților din ambele sectoare.

Inițiativa legislativă, propusă de parlamentari PNL și susținută de PSD, UDMR, minorități și parlamentari neafiliați, prevede, de asemenea, că elevii și studenții ar putea primi două zile de scutire de frecvență pentru screening, acordate de instituțiile de învățământ preuniversitar și superior.

Art.l. – „În scopul depistării precoce a bolilor, pentru promovarea screening-ului, astfel cum este definit la art.l lit.g) din Legea drepturilor pacientului nr.46/2003, cu modificările si completările ulterioare, se instituie următoarele drepturi:

a) două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și deductibile de angajatori, la cererea angajaților din sistemul public și privat;

b) două zile de scutire de frecvență într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învățământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;

c) două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de structurile Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Extene, Serviciului de Telecomunicații Speciale și ale Serviciului de Protecție și Pază, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaților și a gradaților profesioniști”, se arată în proiectul adoptat de Senat.

De asemenea, dovada screening-ului se face prin adeverința eliberată de medicul de familie, care trebuie depusă în termen de 10 zile lucrătoare. Angajatorii care nu acordă cele 2 zile libere pot primi amenzi între 500 și 2.500 de lei. Nerespectarea acestei prevederi de către angajatori sau instituții publice, inclusiv structuri din Ministerul Apărării și alte servicii de informații, constituie contravenție și se sancționează cu aceeași amendă.