Sursa foto: Apele Române

Echipa națională a României, formată din specialiști ai Apelor Române, a început astăzi campania de prelevare a probelor în cadrul celei de-a cincea ediții a Expediției Comune de Supraveghere a fluviului Dunărea – JDS5

Activitatea a debutat în secțiunea Baziaș, prima stație de pe tronsonul românesc al fluviului, în comuna Socol, județul Caraș-Severin. Coordonarea prelevărilor este realizată de biologul Hanelore Muntean (Laboratorul din Timișoara), responsabil național pentru analiza fitoplanctonului, și de biologul Andrei Terec (Laboratorul din Baia Mare), co-coordonator al analizelor de e-ADN.

În perioada 7–11 aprilie, expediția va continua cu prelevări în alte patru secțiuni – Gruia, Chiciu, Giurgeni-Siret și Isaccea – desfășurate cu sprijinul laboratoarelor Apelor Române din Călărași, Galați, Tulcea și Iași. Biologul Oana Ihantiw contribuie ca și co-coordonator pentru analiza e-ADN. JDS5 este o inițiativă a Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), reunind echipe din 14 țări pentru a evalua starea ecologică a Dunării. România participă activ cu biologi, chimiști și prelevatori din cadrul laboratoarelor teritoriale ale Apelor Române.

Sursa foto: Apele Române

Pe teritoriul național, prelevările vor fi realizate în 7 secțiuni de-a lungul Dunării, cu sprijinul logistic al tuturor Administrațiilor Bazinale de Apă. Coordonarea generală a acțiunii este asigurată de Florentina Soare și Monica Mainerici, din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”.