Mark Rutte, care a preluat conducerea NATO marți, oferă asigurări Ucrainei că Alianța Nord-Atlantică o va sprijini și afirmă că nu are temeri legate de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie în Statele Unite
”Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump„, a declarat fostul premier olandez în faţa presei cu puţin înainte să intre oficial în funţcie, în locul norvegianului Jens Stoltenberg.
O posibilă victorie a miliardarului american pe 5 noiembrie umbrază culoarele sediului NATO de la Bruxelles, unde amenințările de retragere a Statelor Unite, lansate de fostul președinte, continuă să răsune. Olandezul a avut mai multe întâlniri cu Donald Trump, la care a ripostat într-o discuție din 2018, la Washington. De asemenea, și-a câștigat încrederea acestuia recunoscând că avea dreptate să sublinieze necesitatea unei distribuții mai echitabile a sarcinilor în NATO între americani și europeni.
Mark Rutte, care a susținut întotdeauna o gestionare responsabilă a bugetului, este așteptat să abordeze acest subiect, inclusiv în cazul unei eventuale victorii a Kamalei Harris. Cererile americane de reechilibrare în cadrul Alianței nu sunt noi și nu au apărut doar în timpul președinției lui Trump (2017-2021).
Rutte și-a detaliat deja cele trei priorități pentru mandatul său de patru ani: sprijinirea Ucrainei, care reprezintă „prioritatea cea mai înaltă”, întărirea „apărării noastre colective” și dezvoltarea parteneriatelor internaționale deja angajate de NATO cu state terțe.
El îi succede norvegianului Jens Stoltenberg, care a condus Alianța Nord-Atlantică timp de zece ani. Transferul de putere a avut loc la sediul NATO din Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlantic, organul politic al NATO, din care fac parte ambasadorii țărilor membre. Jens Stoltenberg, în vârstă de 65 de ani, a deschis reuniunea, iar Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, a încheiat-o.
”Poate că vor exista nuanţe, schimbări de accent asupra cutărui sau cutărui lucru, însă va exista şi multă continuitate”, dă asigurări un diplomat de la NATO evocând această tranziiţie.
Stoltenberg a asigurat marți că Alianța Nord-Atlantică se află „pe mâini bune” odată cu instalarea fostului premier olandez la conducerea acesteia.
Cei doi au o relație bine cunoscută. În calitate de prim-ministru, Mark Rutte și-a reprezentat țara la summiturile NATO timp de 14 ani, având frecvent întâlniri cu fostul premier norvegian înainte ca acesta să preia conducerea NATO.
”El are calităţile şi experienţa pentru a-şi face munca în mod excelent”, a declarat despre el Stoltenberg în ultima sa conferinţă publică, la Bruxelles, la 19 septembrie.
Aceste provocări sunt mai mult decât necesare pentru viitorul secretar general al NATO.
Războiul continuă să provoace distrugeri în Ucraina, la ușa Alianței, la doi ani și jumătate de la invazia rusă.
Mark Rutte va avea responsabilitatea de a conduce prima sa mare reuniune, care va fi o întâlnire a miniștrilor Apărării din NATO, programată pentru 17-18 octombrie. Scopul acestei întâlniri va fi menținerea la cel mai înalt nivel a sprijinului militar esențial din partea țărilor occidentale pentru Ucraina, într-un context de creștere a presiunilor pentru a încheia conflictul și a deschide negocieri.
De asemenea, el trebuie să se asigure că NATO este pregătită să facă față amenințării ruse, conform planurilor de apărare adoptate în 2023. Aceste planuri au arătat că aliații nu dispun de o apărare antiaeriană adecvată sau de capacități suficiente de producție de artilerie, după ani de tăieri bugetare în domeniul militar.
Doar 23 dintre cele 32 de state membre au reușit să atingă obiectivul stabilit acum zece ani de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru cheltuielile militare. În plus, multe dintre acestea susțin că este necesară o mai mare mobilizare împotriva Kremlinului.
În aceste chestiuni, aliații sunt foarte divizați, iar sarcina esențială a lui Mark Rutte, așa cum a subliniat Jens Stoltenberg, este „să-i mențină pe cei 32 de aliați împreună. Este o familie mare, dar uneori este o adevărată provocare să-i faci pe toți fericiți.”