Foto: Ministerul Mediului - România / youtube

În luna august, rata de colectare a ambalajelor marcate cu simbolul Sistemului Garanție-Returnare (SGR) a atins un record de 78%, cel mai bun rezultat înregistrat de la implementarea sistemului.

Astfel, peste jumătate de miliard de ambalaje au fost returnate, dintr-un total de aproximativ 680 de milioane de ambalaje puse pe piață în perioada 1-31 august 2024.

Conform datelor furnizate de administratorul SGR, producătorii și distribuitorii de băuturi au pus pe piață 4,19 miliarde de ambalaje marcate cu simbolul SGR până la începutul lunii septembrie. Această inițiativă a continuat să își demonstreze impactul pozitiv asupra mediului, contribuind la reducerea cantității de deșeuri necolectate și la promovarea reciclării ambalajelor.

„Cifrele făcute publice astăzi de RetuRO confirmă ceea ce estimam la finalul lunii iulie – Sistemul Garanție Returnare funcționează și, în curând, vom putea anunța că am colectat două miliarde de ambalaje, la nici un an de la lansarea acestui proiect. Important este că aceste ambalaje au revenit în circuit, în economia circulară, dar și că ele nu mai sunt aruncate în natură. Românii au înțeles cât de important este să recicleze și le mulțumesc pentru că participă la unul dintre cele mai importante proiecte de mediu din acest moment. Mulțumesc comercianților și producătorilor care au un rol esențial în funcționarea sistemului”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

Rata de returnare pe materiale

Datele publice arată o rată de returnare variabilă în funcție de tipul de ambalaj. În 2024, aceste rate sunt:

  • Plastic: 45,6%
  • Metal: 43,6%
  • Sticlă: 42,6%

Acești indicatori arată un progres semnificativ în colectarea și reciclarea ambalajelor, deși există încă loc de îmbunătățire, în special în privința sticlei și a metalului.

Cantitatea de ambalaje reciclate

Potrivit RetuRo, în acest an, au fost colectate și predate pentru reciclare 1,58 miliarde de ambalaje din plastic, metal și sticlă. Dintre acestea, 1,2 miliarde au intrat deja în stațiile de reciclare, subliniind eficiența sistemului în gestionarea ambalajelor și în reducerea impactului acestora asupra mediului.