Foto:ziuaconstanta.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au decis să pună în mișcare acțiunea penală și să dispună măsura controlului judiciar începând cu data de 24 septembrie 2024 împotriva lui TURCEA ARISTIDE-VALENTIN, comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Prahova, acuzat de luare de mită, conform unui comunicat de presă.

De asemenea, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și cercetarea în stare de libertate a inculpatului P.V., administrator al unei firme, acuzat de dare de mită.

Conform ordonanțelor emise de procurori, există probe care indică următoarea situație: la data de 31 ianuarie 2024, în jurul orei 18:00, comisarul Turcea Aristide-Valentin, în exercitarea atribuțiilor sale, s-ar fi întâlnit în Ploiești cu inculpatul P.V. și ar fi primit de la acesta suma de 5.000 de lei pentru a nu sancționa firma acestuia, care fusese găsită în neregulă cu privire la depozitarea necorespunzătoare a materialelor reciclabile.

În perioada 29-30 ianuarie 2024, în cadrul unui control la punctul de lucru al firmei din comuna Blejoi, județul Prahova, comisarul Turcea ar fi descoperit contravenția și ar fi solicitat suma de 5.000 de lei pentru a evita aplicarea unei amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.

În perioada în care se află sub control judiciar, inculpatul Turcea Aristide-Valentin are obligația de a respecta mai multe condiții, printre care interdicția de a părăsi teritoriul României, de a nu comunica, direct sau indirect, sub nicio formă, cu persoanele specificate în ordonanța de control judiciar, de a nu exercita funcția de comisar al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Prahova, în cadrul căreia a comis fapta, și de a nu deține, folosi sau purta arme.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.- conform BIROULUI DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE