Foto: Ministerul Energiei - România

La COP29, România, Grecia și Bulgaria au organizat o întâlnire la nivel înalt pentru dezvoltarea Coridorului Vertical de Gaze, având ca scop creșterea interconectivității energetice între țările participante

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, împreună cu reprezentantii din Grecia și Bulgaria, au discutat despre importanța gazelor naturale ca sursă de tranziție pentru securitatea energetică europeană, mai ales în perspectiva expirării acordului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina.

𝐒𝐞𝐛𝐚𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐫𝐝𝐮𝐣𝐚, 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞𝐢 a transmis următoarele detalii:  “𝐶𝑜𝑟𝑖𝑑𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑉𝑒𝑟𝑡𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝑔𝑎𝑧𝑒 𝑎𝑟𝑒 𝑢𝑛 𝑟𝑜𝑙 𝑣𝑖𝑡𝑎𝑙 î𝑛 î𝑛𝑡ă𝑟𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑒𝑐𝑢𝑟𝑖𝑡ăț𝑖𝑖 𝑒𝑛𝑒𝑟𝑔𝑒𝑡𝑖𝑐𝑒 ș𝑖 𝑒𝑙𝑖𝑚𝑖𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒𝑝𝑒𝑛𝑑𝑒𝑛ț𝑒𝑖 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑖 𝑑𝑒 𝑔𝑎𝑧𝑒 𝑟𝑢𝑠𝑒ș𝑡𝑖. Î𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑙𝑎ș𝑖 𝑡𝑖𝑚𝑝, 𝑅𝑜𝑚â𝑛𝑖𝑎 𝑠𝑢𝑠ț𝑖𝑛𝑒 𝑜 𝑝𝑖𝑎ță 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛ă 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑐𝑡ă 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑜ț𝑖, 𝑐𝑢 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑐𝑜𝑛𝑒𝑥𝑖𝑢𝑛𝑖 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑙𝑒𝑟𝑎𝑡.“

România, fiind cel mai mare producător de gaze din UE, își va dubla producția odată cu proiectul Neptun Deep, devenind astfel un jucător cheie în transportul gazelor prin Coridorul Vertical, alături de proiectul BRUA. Aceste inițiative contribuie la diversificarea surselor de gaze, reducerea prețurilor și securizarea aprovizionării pentru Europa, Ucraina și Republica Moldova.

“Nicio țară nu poate gestiona singură trilema energiei: energie sigură, ieftină și curată. Europa trebuie să lucreze unită, împreună. Lipsa infrastructurii de interconectare între unele țări din Europa Centrală și de Vest nu este o problemă bilaterală, ci una europeană, principială. Nu suntem de acord că unii fac ce vor, iar alții fac ce trebuie. România este interconectată cu statele vecine la un nivel de 38% din capacitatea efectivă de producție, mult peste ținta europeană de 15%. Alte state de tranzit, din centrul Europei, nu sunt în stare sau nu vor să se conecteze cu vecinii lor. România nu va tăcea în fața acestei realități, în care piața energetică europeană nu mai este unică, ci decuplată și profund injustă. Cum pot concura companiile noastre când prețurile pe bursa energiei sunt de 3-5 ori mai mari decât cele din Vestul Europei? Cum putem vorbi despre solidaritate și competitivitate europeană? România susține trei soluții, pe care le-am prezentat și în Consiliul de miniștri ai energiei: (1) analiza capacităților existente de interconectare și a gradului lor de utilizare; (2) coordonarea la nivel european a lucrărilor de mentenanță a liniilor de interconexiune; (3) accelerarea planurilor de dezvoltare a infrastructurii energetice transfrontaliere, pe baza unui calendar asumat la nivel european,” a adăugat ministrul român al Energiei.
  • COP29 este Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, unde statele și liderii internaționali se reunesc pentru a discuta și negocia politici și măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice și asigurarea unui viitor sustenabil.